Zoeken

Marokko: elektronische transacties vanaf nu in de schoot van defensie

15 december 2020 - 13:00 - Marokko

©

Het toezicht op en de beveiliging van elektronische transacties, vallen vanaf nu onder de verantwoordelijkheid van de Rijksdienst voor de beveiliging van informatiediensten in Marokko. De Kamer van Volksvertegenwoordigers heeft op 8 december het wetsvoorstel ’vertrouwensdiensten voor elektronische transacties’ aangenomen.

De afgevaardigde van de premier, Abdellatif Loudiyi, verantwoordelijk voor de defensie-administratie, heeft het wetsvoorstel voorgelegd aan de premier, meldt dagblad Al Akhbar. Deze tekst "vormt een hoeksteen en een belangrijke pijler voor de rest van de wetgevende teksten op het gebied van cyberbeveiliging en digitale veiligheid", verklaarde de afgevaardigde van de minister.

De digitale ontwikkelingen die plaatsvinden in Marokko nodigen uit tot het tot stand brengen van een veilig klimaat waarin alle digitale diensten samenkomen. Een klimaat van vertrouwen dat economische spelers en overheidsdiensten een juridisch kader moet bieden, dat het mogelijk maakt om nieuwe diensten tot stand te brengen, de rechtsbescherming van de burgers te waarborgen en digitale transacties aan te moedigen, meldt Le 360.

Het wetsvoorstel, wil een nieuw wettelijk kader creëren dat voldoet aan de behoeften van economische-, openbare- en particuliere actoren, door middel van de mogelijkheid tot elektronische handtekeningen, -stempels, -tijdstempels, beveiligde elektronische transmissiediensten en websiteverificatie. De nationale defensie-administratie heeft de toestemming gekregen van Koning Mohammed VI.

Bovendien moet het wetsvoorstel ook een minder restrictief en aangepast wettelijk kader tot stand brengen, om te voorkomen dat elektronische handtekeningen worden geweigerd. Het terrein waarop de huidige wet van toepassing is moet verder nog uitgebreid worden om zo ook documenten die zijn uitgegeven door kredietinstellingen en soortgelijke organisaties te kunnen omvatten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team