Zoeken

Onvrede in Marokko: nieuwe identiteitskaart niet in het Tamazight

18 juni 2020 - 15:00 - Marokko

©

Het wetsvoorstel met betrekking tot de nieuwe elektronische identiteitskaart werd woensdag door de Commissie Binnenlandse Zaken in het parlement onderzocht. De tekst zorgt voor controverse in Marokko.

Marokkanen hebben hun onvrede geuit over de afwezigheid van het Tamazight op de nieuwe kaart. Het Tamazight is sinds 2011 en de inwerkingtreding van de nieuwe grondwet namelijk een officiële taal in Marokko, net zoals het Arabisch.

Volgens artikel 21 van de organieke wet 26-16 moet alle informatie op officiële documenten, inclusief de nationale identiteitskaart, zowel in het Arabisch als in het Amazigh staan.

In het wetsvoorstel voor de nieuwe identiteitskaart wordt echter nergens melding gedaan van het Tamazight en wordt de voorkeur gegeven aan het Frans en het Arabisch.

De nieuwe elektronische kaart zal meerdere officiële documenten zoals de geboorteakte, bewijs van woonst, nationaliteitsbewijs en levensbewijs vervangen. Ook zal de kaart juridische informatie, persoonlijke gegevens zoals het adres en telefoonnummer, alsook een noodnummer in geval van ongeval bevatten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team