Zoeken

Marokko wil bladzijde Sahara-conflict definitief omslaan

13 november 2021 - 10:00 - Marokko

©

Marokko is vastbesloten om de bladzijde in het conflict rond de Sahara definitief om te slaan, maar zonder zijn "legitieme rechten" op het betwiste gebied op te geven, zei minister van Buitenlandse Zaken Nasser Bourita op dinsdag.

In een periode waarin de spanningen met Algerije hoog oplopen, heeft Marokko een pacifistisch standpunt ingenomen met betrekking tot de hervatting van de dialoog over de Sahara-kwestie.

Lees ook: Koning Mohammed VI: Sahara "niet onderhandelbaar"

Volgens Nasser Bourita, geciteerd door Belga, is Marokko vastbesloten om een oplossing te vinden voor het "kunstmatige regionale conflict dat voortvloeit uit het verzet van buurland Algerije, tegen zijn legitieme rechten op de consumptie van zijn territoriale integriteit". Maar "Marokko onderhandelt niet over het Marokkaans karakter van de Sahara noch over de rechten ervan," benadrukte Bourita.

Lees ook: Diplomatiek succes voor Marokko in Sahara-kwestie

Marokko verzekert dat het, zonder zijn rechten op het grondgebied op te geven, de bladzijde van het conflict over de Sahara definitief wil omslaan. Onlangs drong Koning Mohammed VI nog aan op de noodzaak van "een vreedzame oplossing" voor het conflict en bevestigde hij "Marokko’s inzet voor het door de VN geleide politieke proces".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team