Zoeken

Sahara: Marokko wil onderhandelen met Algerije

8 april 2021 - 17:40 - Marokko

©

De Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken, Nasser Bourita, gaat in op de uitnodiging van zijn Algerijnse ambtgenoot Sabri Bokadoum, voor onderhandelingen over de Sahara-kwestie. Hij maakte zijn besluit bekend in Dakhla, in het gezelschap van zijn Senegalese ambtgenoot Aïssata Tall Sall, tijdens de inhuldiging van het consulaat-generaal van zijn land in de stad.

"Via een recente verklaring van de Algerijnse minister, heeft hij nogmaals duidelijk gemaakt dat Algiers de werkelijke belanghebbende is in het conflict," aldus Nasser Bourita op een persconferentie. "Alleen onderhandelingen met Algiers zijn van belang, want zij zijn de echte partij in dit conflict", benadrukte de Marokkaanse minister. Volgens hem bewijst de mobilisatie van het Algerijnse regime "elke dag dat het rechtstreeks betrokken is bij dit conflict, omdat het onderdak biedt aan de separatisten, hen financiert en mobiliseert", tegen de territoriale integriteit in van Marokko.

Tijdens de conferentie verklaarde de minister dat Marokko zich inzet voor het VN-vredesproces en de naleving van het staakt-het-vuren. "Wie belemmert en schendt het staakt-het-vuren? Wie is er tegen de benoeming van een speciale gezant? Wie schendt de missie van Minurso?" vroeg Nasser Bourita. "Het is niet langer de tijd voor manoeuvres, desinformatie en tegenstrijdigheden. De enige oplossing voor het conflict is gebaseerd op het autonomie-initiatief", aldus het hoofd van de Marokkaanse diplomatie.

Nasser Bourita verklaarde dat Marokko bereid is om in gesprek te gaan en hoopt dat Algerije zijn goede trouw zal tonen door op te houden met manoeuvres die bestaan uit de ondermijning van het staakt-het-vuren en de schending van mensenrechten. Bourita verwijst onder meer naar de talrijke arrestaties, folteringen en seksuele mishandelingen waaraan vreedzame betogers van de Hirak in Algerije worden blootgesteld.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team