Zoeken

Diplomatiek succes voor Marokko in Sahara-kwestie

5 juli 2021 - 16:20 - Marokko

©

Marokko heeft een belangrijk diplomatiek succes geboekt in de Sahara-kwestie. De woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Ned Price, heeft bekend gemaakt dat het Amerikaanse standpunt over de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara onveranderd blijft.

Afgelopen donderdag maakte Price het nieuws over het standpunt in de Sahara-kwestie van de regering van president Joe Biden bekend tijdens een persconferentie, meldt persbureau MAP. "Dit blijft het standpunt van de regering van president Joe Biden. Er is geen verandering in de Amerikaanse erkenning van de soevereiniteit van Marokko over de Sahara", verklaarde Price.

Lees ook: VS: Democraten keren zich tegen Sahara-decreet Trump

Op 10 december 2020 ondertekende de voorganger van president Biden, Donald Trump, een decreet waarin de Verenigde Staten de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara erkennen. In ruil voor de erkenning heeft Marokko de diplomatieke banden met Israël genormaliseerd. Vervolgens is de tekst van het decreet van Donald Trump als officieel document aangeboden aan de 193 lidstaten van de VN-Veiligheidsraad.

De toenmalige Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Kelly Craft, heeft een brief verstuurd naar de voorzitter van de Veiligheidsraad, Jerry Matthews Matjila, en naar de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres. Deze brief bestond uit de tekst van het originele decreet met de toevoeging dat volgens de Verenigde Staten het Marokkaanse autonomievoorstel "de enige basis is voor een rechtvaardige en duurzame oplossing" voor het conflict in de Marokkaanse Sahara.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team