Zoeken

Koning Mohammed VI: Sahara "niet onderhandelbaar"

8 november 2021 - 10:00 - Marokko

©

Koning Mohammed VI heeft in zijn toespraak voor de 46e verjaardag van de Groene Mars verklaard dat de Marokkaanse Sahara nooit het onderwerp zal zijn van onderhandelingen.

De Sahara, al decennialang een bron van conflict tussen Marokko en de Polisario, gesteund door Algerije, "is niet onderhandelbaar", verklaarde Koning Mohammed VI zaterdag tijdens zijn toespraak op de nationale televisie. "Vandaag, net zoals in het verleden, zal het Marokkaans karakter van de Sahara nooit op de agenda van onderhandelingen staan," aldus de monarch.

Lees ook: Toespraak Koning Mohammed VI op 6 november 2021 (video)

Koning Mohammed VI maakte deze verklaringen in een context van spanningen met Algerije, dat in augustus de diplomatieke betrekkingen met het koninkrijk verbrak. Vorige week riep de secretaris-generaal van de VN Marokko en de Polisario op om "zonder voorwaarden en te goeder trouw" terug aan de onderhandelingstafel te gaan zitten.

Lees ook: Antonio Guterres heeft rapport over Sahara ingediend

Staffan de Mistura, nieuwe speciale gezant van de VN voor de Sahara, moet deze onderhandelingen leiden "met het oog op het bereiken van een rechtvaardige, duurzame en wederzijds aanvaardbare politieke oplossing", die moet leiden tot een "zelfbeschikking van het volk van de Westelijke Sahara," aldus de VN aan in een resolutie die de duur van de VN-missie Minurso in de Sahara met een jaar verlengt.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team