Zoeken

Spaanse justitie verwerpt klacht Marokko tegen journalist

20 maart 2023 - 07:00 - Wereld

©

De rechtbank van eerste aanleg in Madrid heeft de smaadklacht van Marokko verworpen, tegen de journalist en schrijver Ignacio Cembrero. Hij beschuldigde het koninkrijk ervan hem in de gaten te houden met de Israëlische software Pegasus.

Tijdens de zitting op vrijdag herhaalde de journalist dat Marokko hem met Pegasus had bespioneerd en dat hij door Marokkaanse autoriteiten werd "lastiggevallen". Hij vroeg omwille van al deze redenen om de klacht van Marokko te verwerpen. Marokko had een civiele klacht tegen Cembrero ingediend, waarin het eiste dat hij zijn niet bewezen beschuldigingen zou intrekken, schrijft Público.

Lees ook: Marokko klaagt Spaanse journalist Ignacio Cembrero aan

"Ik ben sinds 2014 slachtoffer van intimidatie en pesterijen door de Marokkaanse autoriteiten" en ik onderga "constante en systematische beledigingen vanwege de Marokkaanse autoriteiten en de pers", aldus de journalist. Hij zei ook dat dit al het vierde proces is waarin hij tegenover Marokko staat, na twee eerdere aanklachten vanwege apologie voor terrorisme, die beide werden afgewezen, en een andere klacht ingediend door een zakenman die banden heeft met de Marokkaanse geheime diensten, en die eindigde in een vrijspraak.

Volgens Cembrero is dit proces, net als de drie vorigen, nadelig voor hem geweest, omdat veel bronnen hem geen informatie meer willen verstrekken. Zijn advocaat, Javier Sánchez, zegt dat "zijn veroordeling in het proces zit", vooral omdat Marokko wist dat het proces nergens toe zou leiden. Door het proces aan te spannen proberen de Marokkaanse autoriteiten de journalist "het zwijgen op te leggen" en anderen te waarschuwen.

Lees ook: Spanje bespioneerde Marokko tussen 2007 en 2014

De zaak dateert van 2021. Forbidden Stories, een consortium van internationale media, onthulde toen met de steun van Amnesty International, dat regeringen van verschillende landen, waaronder Marokko, duizenden mobiele telefoons van mensenrechtenactivisten, politici en journalisten hadden bespioneerd met behulp van Pegasus-software, ontworpen door het Israëlische bedrijf NSO Group.

Bladna.nl