Zoeken

Spaanse marine stuurt patrouilleboot naar wateren bij Marokko

29 maart 2023 - 17:00 - Wereld

©

Het Spaanse marineschip Rayo P-42 meerde afgelopen weekend aan in de haven van Melilla voor een open dag. De Spaanse marine zette eerder al drie fregatten (Reina Sofía (F-84), Navarra (F-85) en Canarias (F-86)) en de patrouilleboot Atalaya in deze wateren bij Marokko in.

Het schip Rayo, van de basis Las Palmas de Gran Canaria, bevindt zich op dit moment nabij de Marokkaanse wateren in Melilla, tijdens een periode waarin Rabat de controle over het luchtruim van de Sahara wil overnemen. Dat luchtruim wordt nu beheerd vanaf de Canarische Eilanden. Deze week gaf de Spaanse regering toe dat zij met Marokko over deze kwestie in gesprek was, met een golf aan reacties als gevolg, met name vanwege de autoriteiten van de Canarische Eilanden. Minister José Manuel Albares van Buitenlandse Zaken, verzekerde hen dat de besprekingen met Marokko enkel over de verbetering gaan van "het beheer" van het luchtruim boven de Sahara.

Lees ook: Spanje vreest gedeelde soevereiniteit Sebta en Melilla met Marokko

Spanje onderhandelt ook over de afbakening van de Spaanse en Marokkaanse territoriale wateren bij de Canarische Eilanden, zoals eind oktober in een brief aan de Coalitie van de Canarische Eilanden werd bevestigd. Ondertussen oefent Marokko druk uit op Spanje om de eilanden en rotsen onder Spaanse soevereiniteit terug te krijgen, zoals de Chafarinas, Alborán en Perejil eilanden en de rotsen van Al Hoceima en Vélez de la Gomera, alsmede de eilandjes bij Sebta en Melilla.

Lees ook: Spanje volgt "nauwlettend" Marokkaanse prospecties bij Canarische eilanden

Het schip Rayo is gebouwd door het Spaanse defensie conglomeraat Navantia en werd op 26 oktober 2011 aan de marine geleverd. Haar belangrijkste missies zijn maritieme bewakingsoperaties, controle van maritieme activiteiten en illegale handel van goederen en wapens, ondersteuning van andere eenheden, anti-terroristische en anti-smokkel interventies, inlichtingen, en andere. Het is een patrouilleboot met een 76 mm Oto Melara-kanon, twee 12,7 mm Browning-machinegeweren, elektronische oorlogsapparatuur en een geïntegreerd besturingssysteem dat het mogelijk maakt missies uit te voeren met een beperkte bemanning.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team