Zoeken

Marokko: 32% vrouwen slachtoffer kindhuwelijk

15 oktober 2021 - 17:00 - Marokko

©

In Marokko is 32% van de vrouwen, die getrouwd, gescheiden of weduwe zijn, ooit slachtoffer geweest van een voortijdig huwelijk.

Het koninkrijk wordt nog steeds geconfronteerd met grote uitdagingen op het gebied van de bescherming, onderwijs en gezondheid van het gezin. En dit ondanks alle inspanningen van opeenvolgende regeringen en mensenrechtenorganisaties.

Lees ook: Ruim helft Marokkaanse vrouwen slachtoffer van geweld

Het Bevolkingsfonds van de Verenigde Naties (UNFPA) heeft in zijn verslag, dat gepubliceerd werd in de marge van de viering van de Internationale Dag van het Meisje, alarmerende cijfers bekendgemaakt over de algemene omstandigheden van Marokkaanse minderjarige meisjes.

Als voorbeeld noemde de VN-instelling de kindhuwelijken die nog steeds zowel in de steden als op het platteland worden georganiseerd, ondanks de evolutie van de Marokkaanse samenleving. Uit de cijfers blijkt dat 31,5% van de vrouwen die getrouwd, gescheiden of weduwe zijn, slachtoffer werden van een voortijdig huwelijk voor de leeftijd van 18 jaar, 41% op het platteland en 26,3% in de steden.

In het verslag stelt het UNFPA dat kindhuwelijken zo’n enorm hoge kosten met zich meebrengen, dat de uitroeiing ervan een wereldwijde prioriteit moet worden. "De uitdagingen blijven bestaan en de ambities van Marokko hangen samen met de verwezenlijking van de rechten van elk meisje," aldus het rapport.

Lees ook: Marokko: nieuw onderzoek naar kindhuwelijken

Gezien deze situatie, roept de organisatie de Marokkaanse autoriteiten op dringend op te treden om de trend te keren. Ze zegt bereid te zijn om maatregelen van de regering te ondersteunen. Die maatregelen moeten deel uitmaken van een geïntegreerde visie en aanpak en rekening houden met de verbintenissen van de verschillende betrokkenen.

Bladna.nl