Zoeken

Marokko: Covid-19-fonds nog niet leeg

18 maart 2021 - 16:00 - Economie

©

De afgelopen dagen is in sommige media op grote schaal het gerucht verspreid dat het Speciaal Fonds voor Covid-19 uitgeput is en sinds eind februari het negatieve saldo van 1,8 miljard dirham vertoont. In een persbericht heeft het ministerie van Financiën al deze aantijgingen ontkend en tegelijkertijd de werkelijke toedracht van dit fonds toegelicht.

De persartikelen bevatten "beweringen die gebaseerd zijn op een onjuiste interpretatie van boekhoudkundige gegevens gepubliceerd in het maandbulletin van de overheidsfinanciën voor de maand februari," aldus de verklaring van het ministerie van Financiën die door MAP is gerapporteerd.

Het ministerie van Financiën benadrukt dat het gepubliceerde saldo in het genoemde bulletin wordt beschouwd als een beheers-saldo. Het houdt geen rekening met het saldo dat uit het jaar 2020 werd overgedragen. Eind december 2020 stond deze laatste op 5,3 miljard dirham.

Volgens het ministerie is het saldo van het fonds positief en wordt het geschat op bijna 3,5 miljard dirham. "Dit betekent dat deze rekening over de nodige middelen beschikt om vaccins aan te kopen en om alle financiële verplichtingen van de Staat die binnen haar toepassingsgebied vallen, na te komen", zo besluit de verklaring, waarbij de bevolking wordt opgeroepen voorzichtig te zijn met dergelijke onjuiste en ongegronde beweringen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team