Zoeken

Marokko: hoge onderhoudskosten voor wegennet

10 mei 2021 - 19:00 - Economie

©

Het onderhoud van het wegennet is van kapitaal belang voor Marokko. Van het totale budget dat jaarlijks voor wegen wordt uitgetrokken, gaat bijna 46%, of 3 miljard dirham, naar wegen.

De minister van Uitrusting, Vervoer, Logistiek en Water, Abdelkader Amara, zei afgelopen dinsdag tijdens een mondelinge vragensessie in het Huis van Afgevaardigden, dat "de nationale wegen-activa meer dan 300 miljard dirham bedraagt". Het niet onderhouden van het wegennet zou een verlies voor het land betekenen. Bovendien lopen de kosten van het reguliere onderhoud van het wegennet elk jaar op tot 250 miljoen dirham, aldus de minister, die benadrukte dat zijn afdeling vastbesloten is de prestaties van de sector wegenonderhoud te versterken en zelfs de investeringen in de aanleg van nieuwe wegen op te voeren.

Bovendien "kosten de uitbreidings-, aanleg- en renovatiewerkzaamheden van het wegennet ongeveer 54% van het budget dat het ministerie jaarlijks voor wegen uittrekt, maar dit is nodig om aan de groeiende behoeften van het wegverkeer te voldoen", aldus Amara. Hij denkt dat bepaalde problemen veranderingen in de programmering en de financiering afdwingen en het ministerie vertragen in zijn bereidheid om te werken aan een beter resultaat. Met betrekking tot de gemeentelijke wegen, die 33.000 km zouden moeten bestrijken, doen plaatselijke autoriteiten, in partnerschap met het ministerie en andere belanghebbenden, hun best om een regelmatig en kwaliteitsvol onderhoud van de wegen te realiseren.

Bovendien is het bereiken van het noodzakelijke evenwicht tussen het onderhoud van het wegennet, de bescherming van het wegenbestand en de aanleg van nieuwe wegen, een uitdaging die het ministerie voornemens is aan te gaan. Ook al is er een probleem in verband met het speciale fonds voor de financiering van wegenprojecten. Dat fonds heeft namelijk ook inkomsten uit brandstof, waarvan de prijsstijging een negatieve invloed heeft op het budget dat voor het wegennet wordt uitgetrokken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team