Zoeken

Marokko: oproep om brug te slaan tussen Arabisch en Darija

23 januari 2021 - 20:00 - Cultuur

©

De adverteerder en taalactivist Noureddine Ayouch, die twee jaar geleden stof deed opwaaien met zijn voorstel om van het Darija de Marokkaanse voertaal te maken, is nog altijd niet van standpunt veranderd. Onlangs heeft hij de oproep gedaan om een "brug te slaan tussen klassiek Arabisch en Darija", door meer klassiek Arabische woorden op te nemen in het Darija, zodat het een meer universele taal wordt.

Tijdens een conferentie die was georganiseerd door de Marokkaanse Vereniging voor de Verbetering van de Kwaliteit van Onderwijs, verklaarde Ayouch zijn liefde voor het klassiek Arabisch, maar zei hij ook dat die taal ongeschikt is voor de wetenschap. "Ooit was het Arabisch de taal van de wetenschap, maar dat is nu niet meer het geval," zei Ayouch.

Meertaligheid is volgen de adverteerder noodzakelijk voor Marokkaans succes. "Iemand die alleen de Arabische taal vloeiend spreekt, kan geen baan vinden. Ondernemers zoeken naar mensen die ten minste twee vreemde talen vloeiend spreken. Met Arabisch alleen kunnen we niet vooruit", aldus Ayouch.

Ook meent hij dat er bij het onderwijs in vreemde talen vooral moet worden gekeken naar het perspectief en de voorkeuren van de studenten zelf. "We moeten niet bang zijn voor vreemde talen, omdat ze noodzakelijk zijn en interessant voor de student", zegt hij.

Verder roept Ayouch op om het onderwijs van de Amazigh-taal, die onderdeel uitmaakt van de Marokkaanse cultuur, te verbeteren. "We hebben maar 1023 leraren die Tamazight onderwijzen. Er zouden voldoende leraren in deze richting moeten worden opgeleid en hun sociale status moet verbeteren", concludeert Ayouch.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team