Zoeken

Spanje krijgt deadline voor erkenning Arabisch en Darija

28 augustus 2021 - 15:00 - Wereld

©

Op verzoek van het Comité van ministers, het besluitvormingsorgaan van de Raad van Europa, zullen Sebta en Melilla een besluit moeten nemen met betrekking tot de erkenning van het Arabisch en het Darija, twee talen die in de enclaves op grote schaal worden gesproken. Spanje heeft een deadline gekregen om dit te verduidelijken.

Spanje moet tegen 1 augustus 2023 een verslag indienen over de naleving van het Europees Handvest voor regionale talen of talen van minderheden, waarin ook de situatie van het Darija en het Arabisch in de enclaves Sebta en Melilla verduidelijkt moet worden. Het Comité van ministers was de initiatiefnemer van dit verzoek. Het statutaire besluitvormingsorgaan van de Raad van Europa bekritiseert de achterstand die de twee enclaves hebben opgelopen op het vlak van de erkenning en de bescherming van historische talen en minderheidstalen.

Lees ook: Marokko: onvrede over trage invoering Tamazight als officiële taal

Het is niet de eerste keer dat de Raad van ministers dit verzoek formuleert. In 2008 heeft het besluitvormingsorgaan van de Raad van Europa aan Spanje gevraagd om actie te ondernemen en maatregelen te treffen om het Amazigh, Arabisch en Darija, in de twee enclaves te beschermen. Maar daar is na 10 jaar nog steeds geen reactie op gekomen.

Lees ook: Marokko: oproep om brug te slaan tussen Arabisch en Darija

De positie van Madrid heeft de Raad van ministers niet ontmoedigd, het orgaan is in 2019 op de kwestie teruggekomen. Zij verklaarde dat "de vraag naar de bescherming van het Arabisch en Darija krachtens het Europees Handvest voor regionale talen of talen van minderheden nog steeds open staat, aangezien het een taal is die van oudsher in Noord-Afrika wordt gesproken en het vrij duidelijk lijkt dat deze taal van oudsher aanwezig is" in Sebta en Melilla. Uit in 2014 gepubliceerde gegevens van het Instituut voor Studies in Sebta (IEC) blijkt dat 62,9% van de inwoners van Sebta van "Arabisch-islamitische" afkomst zijn en "Sebti Arabisch of Darija" spreken.

Bladna.nl