Zoeken

Marokko: onvrede over trage invoering Tamazight als officiële taal

25 april 2021 - 10:00 - Marokko

©

De Amazigh World Assembly is kritisch over de trage invoering van de Amazigh-taal als officiële taal in Marokko. Het besluit hiertoe is al anderhalf jaar geleden genomen door de Marokkaanse overheid. De organisatie maakte haar ongenoegen bekend tijdens de viering van de 41e editie van de Amazigh Spring.

De website Amadal Amazigh meldt dat er op 20 april een vergadering is geweest van de speciale commissie die de invoering van het Tamazight als officiële taal in goede banen moet leiden. De vergadering werd voorgezeten door premier Saadeddine El Othmani.

Tijdens de vergadering zette de minister van onderwijs, Saad Amzazi, zijn plannen uiteen voor het aanwerven van leraren die les moeten gaan geven in het Tamazight. Elk jaar zullen er 400 leraren geworven moeten worden om ervoor te zorgen dat er in 2030 in totaal 5000 extra leerkrachten zijn die onderwijs kunnen geven in de Amazigh-taal. Om de 4,5 miljoen kinderen die behoefte hebben aan onderwijs in het Tamazight les te kunnen geven, zijn er echter 100.000 leerkrachten nodig.

Op 28 mei 2019 publiceerde de speciale rapporteur van de Verenigde Naties, Tendayi Achiume, een rapport waarin ze de Marokkaanse overheid opriep om de grondrechten van de Imazighen te respecteren. Om dit bereiken werd Marokko aangeraden om het onderwijs, de rechtspraak en het publieke debat toegankelijk te maken voor mensen die alleen het Tamazight machtig zijn. Dit rapport was het startpunt voor het besluit van de Marokkaanse overheid om van het Tamazight een officiële taal te maken.

Volgens de website Amadal Amazigh is de Marokkaanse overheid de beloftes aan de Amazigh-bevolking nog niet nagekomen. Zo weigeren de autoriteiten in Rabat om de Amazigh-kalender te erkennen en is er bij de invoering van de elektronische nationale identiteitskaart geen rekening gehouden met onderdanen die alleen Tamazight spreken en lezen. Ook de trage invoering van onderwijs in het Tamazight is volgens de website een teken dat de Marokkaanse overheid niet genoeg doet om de uitsluiting van Imazighen tegen te gaan.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team