Zoeken

Marokko moet broodconsumptie verminderen

21 mei 2022 - 19:00 - Economie

©

"Wat zijn de mogelijkheden voor Marokko om zelfvoorzienend te worden?" Dit was het onderwerp van een conferentie over voedselsoevereiniteit die georganiseerd werd door de eerste vice-voorzitter van de Marokkaanse Vereniging voor Landbouw en Plattelandsontwikkeling (Comader), Rachid Benali.

Op de eerste bijeenkomst van de conferentiereeks van de groep Le Matin, sprak Rachid Benali over de stijgende prijzen van basisvoedingsmiddelen. Hij zei: "Voedselzekerheid betekent toezicht houden op de aanvoer van basisvoedingsmiddelen, maar ook op overconsumptie." Hij benadrukte dat het feit dat elke Marokkaan tot 350 kg tarwemeel per jaar verbruikt niet goed is, omdat deze hoeveelheid veel groter is dan normaal. "Vandaag, nu het leven zo duur is, kost een brood 1.20 dirham", merkte hij op.

Lees ook: Prijs van brood gehandhaafd na Marokkaanse protesten

Rachid Benali is ervan overtuigd dat de economische crisis in Marokko nog lang zal voortduren, omdat de oplossing ervan niet van Marokko alleen afhangt. Hij riep de overheid op een strategie te ontwikkelen om de situatie onder controle te krijgen, zodat de consument geen hoge prijs hoeft te betalen.

Voor de vice-voorzitter van Comader wordt het beheer van de watervoorraden in de stuwmeren een dringend probleem, want de reserves raken op. Als voorbeeld noemde hij de stuwdam in het noorden van het koninkrijk, die een waterreserve heeft van 2 miljard m3. Hij stelde voor te investeren in het omleiden van dit water naar irrigatiegebieden om de productie te verhogen en een toereikende voedselvoorziening te verzekeren.

Lees ook: Marokko: hoge broodprijs kost baan aan voorzitter bakkersfederatie

Volgens hem zijn vrijhandelsovereenkomsten slecht nieuws voor de agro-voedselsector, omdat Marokko een importeur is geworden van sommige producten waar het vroeger een veelgevraagde exporteur was. Hij riep de regering op de bevolking bewust te maken van de noodzaak zich in te spannen om de plaatselijke productie te verhogen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team