26 maart 2024 - 08:00 - Economie
De aanhoudende droogte in Marokko dwingt het koninkrijk om de import van graan te verhogen. De oogst van dit jaar is fors lager dan verwacht, waardoor de voedselvoorziening in gevaar komt.
De zesde opeenvolgende droge winter heeft de graanproductie in Marokko hard geraakt. De regenval was te laag, waardoor de oogst van tarwe "beduidend lager" zal uitvallen dan de 4 miljoen ton van vorig jaar, meldt persbureau Bloomberg.
Lees ook: Marokkaanse interesse in Russische tarwe neemt toe
Ook de oogst van andere granen, zoals maïs en gerst, zal lager zijn dan de 7,5 miljoen ton die de regering had begroot. "We zullen onze graanimport moeten verhogen om dit tekort op te vangen", aldus Rachid Benali, voorzitter van de Marokkaanse landbouwcoöperatie Comader.
De droogte heeft niet alleen de graanproductie getroffen, maar ook andere gewassen, zoals suikerbieten. "De problemen met de aanplant gaan verder dan tarwe en omvatten ook andere belangrijke gewassen", aldus Benali.
Tarwe is een belangrijk basisvoedsel in Marokko. Ongeveer 70% van de tarwe die in steden wordt geconsumeerd en 66% van de tarwe in plattelandsgebieden is afkomstig van binnenlandse productie.
Lees ook: Marokko wendt zich tot Frankrijk voor tarwe
Vorig jaar importeerde Marokko al 2 miljoen ton zachte tarwe. De regering heeft subsidies toegekend om de import te stimuleren. Naar verwachting zal Marokko dit jaar in totaal 5 miljoen ton graan moeten importeren.
Spanje wil belasting van 100% voor huizenkopers uit Marokko
Geplande snelweg Al Hoceima-Nador uitgesteld
Ramadan 2025: data voor Marokko
Douaneposten Sebta en Melilla: Marokko eist in ruil luchtruim Sahara
Kings League in Marokko?
Ismaël Saibari vertelt over keuze voor Marokko
Regering belooft: "gasprijs in Marokko blijft voorlopig stabiel"
Dirham stijgt fors ten opzichte van euro
Diana Haddad omarmt Raï en zingt in Darija
Marokko tomatenkoning van Europa
Historische records voor Marokkaans-Spaanse handel
Marokko nieuwe productielocatie voor Chinees chemiebedrijf
Brandstof: onfatsoenlijke winsten in Marokko?
Belastingamnestie Marokko: 127 miljard opgehaald!