Zoeken

Marokko zal brandstofprijzen niet subsidiëren

8 juni 2022 - 12:20 - Economie

©

Marokko is niet in staat de brandstofprijzen te subsidiëren. Dit antwoordde minister Nadia Fettah Alaoui van Financiën maandag aan parlementsleden die vragen stelden over de maatregelen die de regering van plan is te nemen in verband met de stijgende brandstofprijzen.

De minister van Financiën was maandag in het parlement duidelijk. Zij verklaarde dat brandstof niet het enige product is dat momenteel duur is en dat de regering reeds een subsidie heeft verstrekt aan de transportsector. Voor Nadia Fettah Alaoui zal er dus geen extra subsidie op de brandstofprijzen worden gegeven, omdat de middelen ontbreken en de prioriteiten momenteel op andere zaken zijn gericht.

Lees ook: Hoge brandstofprijzen in Marokko meevaller voor Melilla

De bewindsvrouw werd bestookt met vragen van parlementsleden van de oppositie. Ze benadrukte dat de regering moet denken aan alle sectoren die te lijden hebben onder de huidige inflatie. "Vandaag moet de regering de gevolgen van deze wereldwijde crisis zo goed mogelijk aanpakken zonder de belangrijke projecten die in het regeringsprogramma zijn opgenomen, te belasten. Er zijn duidelijke beslissingen genomen over de invoering van de verzorgingsstaat, hernieuwbare energie en watervoorziening. Daar moeten we ons aan houden", zei ze. "De regering pakt de prijzencrisis aan met de middelen waarover ze kan beschikken. De begroting laat ons niet toe de brandstofprijzen te subsidiëren," aldus Nadia Fettah Alaoui.

Gezien de gevolgen van deze crisis is het volgens de minister van essentieel belang dat de regering in de eerste plaats handelt in het belang van "de toekomst van de kinderen die goede gezondheidszorg en onderwijs willen". In plaats van de prijs van koolwaterstoffen te blijven subsidiëren, zal de regering dus selectieve steun blijven verlenen aan professionals in het wegtransport, aldus Nadia Fettah Alaoui.

Lees ook: Marokko: veiligheidsvoorraad diesel in het rood

De minister maakte duidelijk dat de levering van brandstof, maar ook van tarwe, een opgave blijft voor de regering. "Wij streven er samen met onze partners naar de nationale markt te bevoorraden, zodat er geen tekorten ontstaan zoals in andere landen."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team