Zoeken

Marokko: boten uit Frankrijk systematisch gecontroleerd

14 oktober 2023 - 16:00 - Cultuur

©

In een reactie op de verontrustende verspreiding van bedwantsen zijn de gezondheidsautoriteiten in de haven Tanger Med begonnen met intensievere controles op schepen afkomstig uit getroffen landen, met name uit Frankrijk.

Deze boten worden, nog voor ze in Marokkaanse havens aanmeren, volledig geïnspecteerd volgens Abderrahim Rachdi, hoofd van de hygiëne-controledienst. Hij herinnert eraan dat deze voorzorgsmaatregel is ingesteld door het ministerie van Gezondheid en Sociale Bescherming. De inspectieprocedure begint met het controleren van de gezondheidsdocumenten van het schip, waaronder het sterilisatie- en desinsectiecertificaat. Vervolgens worden alle scheepscabines gecontroleerd volgens de huidige gezondheidsnormen. "Als de inspectieresultaten negatief zijn, mag het schip aanleggen", benadrukt Rachdi. Zo niet, dan wordt het schip in quarantaine geplaatst volgens nationale en internationale regels.

Lees ook: Boot uit Frankrijk vast in Tanger Med door bedluizen

Tot nu toe zijn 27 schepen buiten de Marokkaanse havens geïnspecteerd, waarvan zeven in Tanger Med. Alle resultaten waren negatief, meldt Rachdi. De havenmeester van Tanger Med, commandant Kamal Lakhmas, voegt daaraan toe dat er een boot beschikbaar is gesteld om gezondheidsfunctionarissen te vervoeren voor inspecties voorafgaand aan het aanmeren.

Lees ook: Marokko wapent zich tegen bedluizen uit Europa

De havenautoriteit van Tanger Med is vastbesloten alle nodige inspanningen te leveren om de invoer van bedluizen te voorkomen. Deze inspectiemaatregel is van kracht sinds 7 oktober, als gevolg van de uitbraak van bedluizen in meerdere Europese landen.

Bladna.nl