Zoeken

Migranten komen in opstand op Nederlandse vrachtschip in Marokkaanse wateren

8 oktober 2023 - 09:00 - Cultuur

©

De Nederlandse vrachtschip VOS PACE heeft in Marokkaanse wateren een tumultueuze nacht meegemaakt. Het schip redde twee groepen migranten van zinkende vaartuigen, maar werd daarna het toneel van rellen toen de migranten ontdekten dat ze terug zouden keren naar Marokko.

De VOS PACE was vanuit Agadir vertrokken en lokaliseerde rond 23:30 uur een boot met 43 mensen aan boord. Gezien het risico op een schipbreuk besloot de kapitein iedereen aan boord te halen. Enkele uren later, omstreek 2:15 uur, werd een tweede vaartuig met 35 personen ontdekt. Ook zij werden aan boord gebracht.

Lees ook: Passagiers Royal Air Maroc vlucht verhinderen uitzetting migrant

De kapitein had na de vondst van de twee boten instructies ontvangen vanuit Rabat om de migranten naar Tan-Tan te brengen, maar er ontstond onrust aan boord. Sommige migranten begonnen dreigementen te uiten toen ze realiseerden dat ze naar Marokko werden teruggebracht. Enkele van hen hadden messen bij zich en dreigden met fysiek geweld. De kapitein besloot toen van koers te veranderen, richting Puerto del Rosario in Fuerteventura.

Lees ook: Marokkaanse agent liet migranten grens Melilla over

Hoewel de Canarische Eilanden een stijging van 19,8% in het aantal aankomsten van migranten melden, tonen de cijfers een afname in het aantal aankomende vaartuigen. Dit verschil kan toegeschreven worden aan grotere vissersboten die nu de Canarische Route gebruiken, waarbij elke boot tussen 100 en 200 personen kan vervoeren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team