Zoeken

Marokko wapent zich tegen bedluizen uit Europa

10 oktober 2023 - 17:00 - Marokko

©

De recente uitbraak van bedluizen in Frankrijk heeft Marokko op scherp gezet. Het koninkrijk heeft strikte preventieve maatregelen genomen om te voorkomen dat deze ongewenste beestjes via de havens worden ingevoerd.

Het Marokkaanse ministerie van Gezondheid heeft een circulaire gestuurd naar alle regionale gezondheidsfunctionarissen, in het bijzonder naar regio’s met havens waar schepen uit Frankrijk aanmeren. Er wordt hen gevraagd om streng toe te zien op de preventiemaatregelen tegen bedwantsen, schrijft Assabah. Het document legt de nadruk op het vergaren van uitgebreide informatie over de schepen (oorsprong, tussenstops) en hun passagiers. Schepen uit Franse havens zullen een sterilisatiecertificaat moeten overleggen.

Lees ook: Casablanca komt in actie tegen bedluizen

Bij de detectie van bedwantsen op een aangemeerd schip, geeft de nota duidelijk aan welk gezondheidsprotocol gevolgd dient te worden om verdere verspreiding te voorkomen. Het ministerie van Gezondheid heeft eerder al een spoed controleprotocol en een gezondheidswaakzaamheidssysteem geactiveerd om de invoer van bedwantsen vanuit Frankrijk te voorkomen. Controleteams zijn ingezet in Tanger Med en andere havens van het koninkrijk om alle transportmiddelen die er passeren te inspecteren, volgens internationale normen en standaarden.

Bladna.nl