Zoeken

Marokko en Algerije verwikkeld in strijd om productie coronavaccin

2 februari 2021 - 11:20 - Wereld

©

De enorme vraag naar corona-vaccins in Afrika heeft een wedloop veroorzaakt tussen Marokko en Algerije om hun politieke en commerciële invloed op het continent uit te breiden.

Na de ontvangst van 2 miljoen doses van het vaccin van het Britse laboratorium AstraZenenca en een half miljoen vaccins van de Chinese farmaceut Sinopharm, is Marokko het eerste Afrikaanse land dat is begonnen met het vaccineren van de bevolking. "Wij zijn het eerste Afrikaanse land dat een gratis nationale vaccinatiecampagne lanceert", meldden Marokkaanse functionarissen tijdens een interview met radiozender Radio France Internationale.

Algerije heeft inmiddels 500.000 doses van het Russische Spoetnik V vaccin ontvangen en is afgelopen zaterdag begonnen met de vaccinatiecampagne. Net als Marokko hebben de Algerijnen het Chinese vaccin besteld, maar hebben het vanwege de controverse over de effectiviteit van het vaccin nog niet in gebruik genomen. In de Algerijnse pers wordt China desondanks verweten dat het "zijn historische bondgenoot heeft verlaten om zich tot Marokko te wenden".

Nu de levering van de vaccins uit Rusland en China op gang is gekomen, is ook de strijd om de productie en distributie van de vaccins in West-Afrika begonnen. Marokko heeft een overeenkomst gesloten met Sinopharm voor het openen van een fabriek in Marokko voor de productie van het Chinese vaccin. Ook was het koninkrijk van plan om het Russische vaccin te gaan produceren. Nu wordt er echter gevreesd dat Rusland de productie van het Spoetnik V vaccin aan Algerije heeft toegekend.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team