Zoeken

Crisis Marokko-Algerije: Abdelmadjid Tebboune weigert bemiddeling

12 oktober 2021 - 10:40 - Marokko

©

De Algerijnse president Abdelmadjid Tebboune, weigert elke bemiddeling voor een oplossing van de diplomatieke crisis tussen zijn land en Marokko.

"De beul en het slachtoffer kunnen niet op gelijke voet worden gesteld. Wij reageerden enkel op een agressie die reeds plaatsvindt sinds onze onafhankelijkheid in 1962, en die wij niet zelf hebben veroorzaakt", aldus het Algerijnse staatshoofd in een interview met nationale media. "Wij zijn een volk dat oorlog heeft gekend en naar vrede streeft, maar wij zullen niet dulden dat we worden aangevallen", voegde hij eraan toe.

Lees ook: Algerije weigert Arabische bemiddeling in conflict met Marokko

In september verklaarde Algerije via zijn minister van Buitenlandse Zaken, Ramtane Lamamra, dat het land iedere Arabische bemiddeling afwees. De minister stelde ook dat het besluit van Algiers om de diplomatieke betrekkingen met Rabat te verbreken "soeverein, definitief en onomkeerbaar" was.

De dag nadat Algerije de verbreking van zijn diplomatieke betrekkingen met Marokko aankondigde, deed Saoedi-Arabië een poging om te bemiddelen tussen de twee landen. In dat opzicht kondigde de Saoedische minister van Buitenlandse Zaken, Faisal Ben Farhane, toen aan dat hij telefonisch heeft overlegd met zijn Algerijnse en Marokkaanse ambtgenoten.

Lees ook: Abdelmadjid Tebboune negeert uitgestoken hand van Koning Mohammed VI

Onlangs verklaarde ook Mauritanië bereid te zijn om de rol van bemiddelaar tussen Rabat en Algiers op zich te nemen, indien beide partijen dat ook zelf willen. "Wij zijn bereid, als zij (Marokko en Algerije) ons vragen om een bemiddelende rol te spelen," zei de Mauritaanse president Mohamed Ould Ghazouani in een interview met de Franse krant L’Opinion. Enkele weken eerder had de Mauritaanse minister van Buitenlandse Zaken, Ismail Ould Cheikh Ahmed, verzekerd dat zijn land "in alle rust" werkte aan het verminderen van de spanningen tussen Algerije en Marokko.

Bladna.nl