Zoeken

Spanje getroffen door crisis Marokko-Algerije

22 december 2021 - 19:40 - Wereld

©

Spanje wordt rechtstreeks getroffen door de crisis tussen Algerije en Marokko, die in augustus heeft geleid tot de verbreking van de diplomatieke betrekkingen tussen de twee buurlanden en de niet-verlenging eind oktober van de Maghreb-Europa gaspijpleiding (GME) die Spanje bevoorraadt.

De betrekkingen tussen Marokko en Algerije, de twee Maghreb-mogendheden, zijn altijd gecompliceerd en zeer gespannen geweest vanwege de steun van Algerije aan het Polisario-front in het Sahara-conflict. De spanningen namen dit jaar toe toen Algerije de diplomatieke betrekkingen met Marokko verbrak, meldt EFE.

Lees ook: Algerije blijft gas leveren aan Marokko

Als gevolg hiervan heeft Algerije, dat meende dat dit Marokko schade zou berokkenen, besloten het concessiecontract van de GME niet te verlengen voor de levering van gas aan Spanje en Portugal via Marokko, dat op 31 oktober afliep. Het besluit had gevolgen voor het koninkrijk, dat jaarlijks ongeveer 200 miljoen dollar aan doorvoervergoedingen ontving voor dit gas en ook 12% van zijn energieproductie dekte.

Spanje, dat bijna de helft van zijn gasbehoefte uit Algerije haalt, werd echter het meest getroffen door het besluit van Algerije. Ondanks de sluiting van de GME is Algerije Spanje blijven bevoorraden via Medgaz, een andere gaspijplijn die beide landen rechtstreeks met elkaar verbindt maar waarvan de capaciteit bijna de helft kleiner is.

Volgens Mohamed Masbah, directeur van het Marokkaans Instituut voor Beleidsanalyse (MIPA), geciteerd door EFE, zal de sluiting van de GME ook gevolgen hebben voor Algerije, dat nu nog slechts één gaspijpleiding met Spanje gebruikt. "De gaspijpleiding is een symbolische uitdrukking van de breuk, maar het is zeker een vorm van zelfvernietiging. Algiers schaadt zichzelf om Rabat te schaden," analyseert hij, eraan toevoegend dat de normalisering van de betrekkingen tussen Marokko en Israël en de recente ondertekening van een militaire overeenkomst tussen de twee landen de spanningen niet zullen verminderen.

Lees ook: Sound Energy blaast gaspijpleiding Maghreb-Europa nieuw leven in

Pogingen tot bemiddeling door Spanje en enkele Golfstaten zijn tot dusver mislukt, omdat zij beide landen geen oplossing kunnen opleggen, aldus de Marokkaanse deskundige, die eraan herinnert dat Algerije Marokko ervan heeft beschuldigd drie Algerijnse vrachtwagenchauffeurs te hebben gedood bij een drone-aanval in de Sahara. Bovendien zetten de twee landen hun wapenwedloop verder. Marokko heeft zijn militaire begroting voor 2022 met 6%, of 4% van zijn BBP, verhoogd tegen 6% voor buurland Algerije.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team