Zoeken

Marokko’s afschrikstrategie tegenover Algerije

26 september 2023 - 18:00 - Marokko

©

Marokko’s aankoop van Israëlische, Turkse en Chinese wapens heeft niet als doel aanvallen te verrichten, maar om elke mogelijke agressie van het Algerijnse leger af te schrikken.

Marokko heeft alle Israëlische en Turkse verdedigingssystemen verworven (Harop, Barak 8 raket, Bayraktar TB2 bewapende drones), behalve de quasi-ballistische Israëlische LORA-raketten, die Azerbeidzjan in staat stelden de tweede Oorlog van Nagorno-Karabach - voornamelijk bevolkt door Armeniërs die zich met Armeense steun afsplitsten van Azerbeidzjan – te winnen tegen de Armeense strijdkrachten tussen september en november 2020, aldus het Amerikaanse tijdschrift Forbes. Tijdens de dodelijke gevechten in de Kaukasusregio konden de door Armenië gebruikte Russische wapens niet op tegen de Israëlische en Turkse wapens in handen van de Azerbeidzjaanse troepen.

Lees ook: Bewapening: haalt Marokko inspiratie uit Azerbeidzjan tegen Algerije?

Naast deze wapens zou Marokko onlangs het geavanceerde Barak MX luchtafweerraketsysteem hebben ontvangen, dat het had besteld bij Israel Aircraft Industries (IAI) in het kader van een in 2022 gesloten overeenkomst ter waarde van 500 miljoen dollar. Het koninkrijk heeft ook Chinese drones gekocht en is van plan de Turkse drone Akinci aan te schaffen. Deze drone is veel groter, uitgerust met geavanceerde sensoren en kan veel meer munitie dragen dan zijn voorganger TB2.

Lees ook: Spanje op scherp door militaire herbewapening Marokko

Met zijn nieuwe en toekomstige aankopen versterkt Marokko zijn bewapening en moderniseert het zijn leger in het licht van de huidige veiligheidsuitdagingen. Het koninkrijk probeert ook elke mogelijke agressie van het Algerijnse leger te ontmoedigen. In augustus 2021 verbrak Algiers, de beschermer van het Polisario, eenzijdig de banden met Rabat vanwege "vijandige acties". Sindsdien zijn de spanningen tussen de twee landen sterk toegenomen, en de mogelijkheid van een oorlog wordt vaak geopperd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team