Zoeken

Marokko koopt Amerikaanse TOW-raketten

22 augustus 2023 - 20:00 - Marokko

©

Marokko zou een overeenkomst hebben gesloten met de Verenigde Staten voor de aankoop van TOW-raketten, beschouwd als de krachtigste raketten van de Amerikaanse strijdkrachten.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft de verkoop van TOW-raketten aan Marokko aangekondigd, die gebruikt worden op Bradley-voertuigen. Ze zouden volgend jaar worden geleverd aan de Royal Armed Forces, met geïntegreerde hoofdbatterijen volgens Atalayar. Hiermee zet Marokko zijn legermodernisering voort, na de aankoop van Amerikaanse HIMARS-raketten, het Barak-verdedigingssysteem en de Israëlische PULS-raketwerpers, evenals Chinese, Turkse en Israëlische drones.

Lees ook: Marokko koopt nieuw commandosystemen bij Amerikaans bedrijf

De combinatie van TOW-raketten en Bradley-voertuigen "zou de landmacht versterken van het Marokkaanse leger, dat al over Abrams-tanks beschikt, het pronkstuk van de Amerikaanse militaire industrie", aldus het Amerikaanse ministerie. Deze aankoop zou de kloof verkleinen tussen Marokko en Algerije in de strijd om regionaal leiderschap.

Lees ook: Marokko koopt Chinees anti-tankraketsysteem HJ-9A

De militaire overeenkomsten met de Verenigde Staten zijn bedoeld om de banden tussen de twee landen te versterken, die aanzienlijk zijn verbeterd sinds de Abraham-akkoorden in 2020. Deze leidden tot de normalisering van de betrekkingen tussen Marokko en Israël en de Amerikaanse erkenning van Marokko’s soevereiniteit over de Sahara. De Verenigde Staten waarderen dergelijke verkopen, gereserveerd voor "belangrijke internationale veiligheidspartners".

Bladna.nl