Zoeken

Bewapening: haalt Marokko inspiratie uit Azerbeidzjan tegen Algerije?

25 september 2023 - 18:00 - Marokko

©

Marokko versterkt zijn arsenaal met Israëlische en Turkse wapens, dezelfde wapens die Azerbeidzjan een voorsprong gaven tegen Armenië. Achter deze aankopen schuilt wellicht de voorbereiding van het koninkrijk op een mogelijke gewapend conflict met Algerije, dat het Polisario steunt in de Sahara-kwestie.

Het Marokkaans leger is in de afgelopen maanden versterkt met onder andere de Harop-raket, de Barak 8 raket en de Bayraktar TB2 drones. Meldenswaardig is dat Marokko geen interesse heeft getoond in de aankoop van de Israëlische quasi-ballistische LORA-raketten. Deze wapens speelden een cruciale rol in de overwinning van Azerbeidzjan in de tweede oorlog van Nagorno-Karabach, meldt Forbes. Verder heeft Marokko onlangs een geavanceerd Barak MX luchtafweersysteem ontvangen, onderdeel van een deal van 500 miljoen dollar, gesloten in 2022 met Israel Aircraft Industries.

Lees ook: Details over levering Amerikaanse wapens aan Marokko

Het is niet de eerste keer dat Marokko Israëlische technologie in huis haalt. Al in 2014 kocht het koninkrijk drie Heron-drones via een door Frankrijk bemiddelde deal. De groeiende toenadering tussen Rabat en Tel Aviv heeft de militaire versterking van de Koninklijke Strijdkrachten versneld. Recente drone-aankopen hebben volgens onderzoek de militaire balans tussen Marokko en het Polisario drastisch veranderd, waardoor Rabat een superieure positie heeft in surveillance en aanvallende operaties in de Sahara.

Lees ook: Marokko versterkt militaire macht: focus op Turkse Akinci

Mocht het tot een conflict komen tussen Marokko en Algerije, dan zou Rabat, geïnspireerd door Azerbeidzjan, kunnen vertrouwen op deze geavanceerde wapensystemen, met name Harop-raketten die Algerijnse luchtafweer neutraliseren, TB2-drones die grondtroepen aanvallen, en Barak-systemen die vijandelijke raketten onderscheppen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team