Zoeken

Spanje hekelt chantage Marokko

11 maart 2022 - 17:40 - Wereld

©

De Spaanse partij Vox veroordeelt de "economische chantage en bevolkingsdruk" door Marokko, dat "naar believen aanvallen voorbereidt en organiseert". Ook wordt de Spaanse regering ervan beschuldigd haar verantwoordelijkheid voor de bescherming van de grenzen niet naar behoren te nemen.

Via haar secretaris-generaal en plaatsvervanger in Madrid, Javier Ortega, presenteerde Vox "tien leugens van de minister van Binnenlandse Zaken Fernando Grande Marlaska over de grensbescherming van Spanje" tijdens een plenaire zitting van het Parlement over de recente bestorming van de grenzen van Melilla.

Lees ook: Spanje: partij wil "druk op Marokko" opvoeren

Sebta en Melilla "zijn nooit Marokkaans geweest en zullen dat ook nooit worden," zei de parlementariër, aangezien het ene "541 jaar voor Marokko bestond en het andere 460 jaar voor Marokko al deel uitmaakte van het Spaanse grondgebied". Ortega sprak ook de opvatting van de regering tegen dat migranten vreedzame vluchtelingen zijn. "Het zijn georganiseerde, agressieve jongeren die aanvallen met ijzeren haken, kettingen en ijzeren staven", verklaarde hij.

Het extreem-rechtse parlementslid beweert ook dat Marokko "niet samenwerkt met Spanje" maar "naar eigen believen aanslagen voorbereidt en organiseert". Om die reden is hij van mening dat de Spaanse grenzen, met name in Sebt en Melilla, niet beveiligd zijn en dat de uitrusting van de bevoegde diensten niet toereikend is. "Ze hebben geen beschermende uitrusting, geen beschermende vesten, enz.", klaagde de bewindsman.

Lees ook: Spanje doet niets tegen "annexatiedrang" Marokko

"Sebta en Melilla worden niet beschermd door NAVO-bondgenoten. Toen wij dit voorstel aan het Parlement en de Senaat voorlegden, stemden de regering en haar partners tegen". Ortega voegde daaraan toe dat illegale immigratie Spanje schade berokkent. "Ze komen niet om pensioenen te betalen, ze brengen geen welvaart", benadrukte hij en riep op tot legale, gecontroleerde immigratie.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team