Zoeken

Marokko gaat vanaf 2022 belastinggegevens uitwisselen met OESO

27 augustus 2021 - 10:40 - Economie

©

Marokko gaat volgend jaar beginnen met het uitwisselen van belastinggegevens met de OESO. Deze stap volgt op de overeenkomst die begin juli werd ondertekend over een wereldwijde belastinghervorming met daarbij een minimumbelasting van 15% voor grote bedrijven.

Het akkoord in kwestie berust op twee pijlers: de hervorming voorziet onder meer in een minimumbelasting van 15 procent en een nieuwe, meer evenwichtige, verdeling van de belastingen op multinationals op basis van de winst die in elk land wordt gemaakt, zo meldt Les Inspirations éco.

Lees ook: Uitwisseling bankgegevens: groeiende bezorgdheid onder Marokkaanse diaspora

Volgens het dagblad stemden reeds 133 van de 139 landen en jurisdicties in met de principes voor de uitvoering van deze hervorming. "Zelfs indien er geen volledige consensus zou komen, dan nog zal dit de daadwerkelijke uitvoering van het akkoord niet doen wankelen. Alleen de toepassingsmodaliteiten moeten nog worden vastgesteld", aldus de krant. Bedoeling is dat het akkoord in 2023 van kracht wordt, enkel de administratieve procedures moeten nog worden afgerond en het werkplan voor de uitvoering van de hervorming moet nog worden goedgekeurd.

"Deze overeenkomst zal definitief een einde maken aan belastingparadijzen", meent de krant, eraan toevoegend dat "landen met een grote diaspora in Europa, zoals Marokko, Turkije en Tunesië, bedenkingen hebben geuit over de overeenkomst betreffende de wereldwijde uitwisseling van informatie voor belastingdoeleinden, door de landen waar hun burgers wonen uit te sluiten (Frankrijk, België, Nederland, enz.). Maar in dat geval zou de OESO deze staten allemaal op de lijst van belastingparadijzen moeten plaatsen.

Lees ook: Marokko stelt uitwisseling van belastinggegevens uit

"Uitwisselingen kunnen automatisch, spontaan of op verzoek plaatsvinden, zonder enig mogelijk voorbehoud, zowel wat betreft de uitvoering van de uitwisseling van informatie als het land waarmee de uitwisseling plaatsvindt," benadrukt de krant, die ook herinnert aan de verbintenis van Marokko om de automatische uitwisseling vanaf 2022 in te voeren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team