Zoeken

Marokkanen verspillen recordhoeveelheid voedsel

29 maart 2024 - 19:00 - Marokko

©

Marokkaanse huishoudens hebben in 2022 meer dan 4 miljoen ton voedsel weggegooid, een alarmerende toename van 27% in vergelijking met het jaar ervoor. Dit blijkt uit de 2024 Food Waste Index van het VN-Milieuprogramma (UNEP) en de Britse ngo WRAP.

De verspilling per inwoner steeg van 91 kg in 2021 naar 113 kg in 2022, waarmee Marokko een van de koplopers is in voedselverspilling in Noord-Afrika. In 2022 werd wereldwijd 1,05 miljard ton voedsel verspild, wat neerkomt op 132 kg per persoon. Huishoudens zijn verantwoordelijk voor 60% van deze verspilling, terwijl restaurants en de detailhandel respectievelijk 28% en 12% voor hun rekening nemen.

Lees ook: Marokkanen verspillen massaal voedsel tijdens Ramadan

Inger Andersen, directeur-generaal van UNEP, noemt de voedselverspilling "een tragedie". "Miljoenen mensen lijden vandaag honger, terwijl er wereldwijd voedsel wordt verspild," zegt ze. "Dit is niet alleen een groot ontwikkelingsprobleem, maar de gevolgen van deze nutteloze verspilling brengen ook aanzienlijke kosten met zich mee voor het klimaat en de natuur."

Lees ook: Marokko niet bedreigd door voedselcrisis, ondanks oorlog en droogte

Harriet Lamb, CEO van WRAP, benadrukt de noodzaak van meer gecoördineerde actie om voedselverspilling tegen te gaan. "We steunen de oproep van UNEP aan meer G20-landen om voedselverspilling te meten en zich in te zetten voor SDG 12.3," zegt ze. "Het is essentieel om ervoor te zorgen dat voedsel mensen voedt en niet op de vuilnisbelt belandt."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team