Zoeken

Ramadan, maand van verspilling in Marokko

28 maart 2024 - 09:00 - Marokko

©

Agadir, net als vele andere Marokkaanse steden, kampt tijdens de Ramadan met een toename van voedselverspilling. Dagelijks stromen de vuilnisbakken over met etensresten en verpakkingen.

De beelden zijn schrijnend: overvolle vuilnisbakken met bederfelijke etenswaren, vooral restanten van de iftar, de maaltijd die na zonsondergang wordt genuttigd. De straten van Agadir worden overspoeld met afval, terwijl de vuilnismannen hard werken om de stad netjes te houden.

Lees ook: Marokkanen verspillen massaal voedsel tijdens Ramadan

"We zien tijdens de Ramadan een enorme toename van voedselverspilling," vertelt een vuilnisman aan Al Ahdath Al Maghribia. "Tajines, harira, msemmen, baghrir... noem maar op, alles wordt weggegooid." Zijn collega vervolgt: "Het zijn dezelfde mensen die klagen over de vuilnisbakken die overstromen, die ook het meeste voedsel weggooien. In plaats van hun consumptiepatroon aan te passen, wijzen ze ons de schuld toe."

Lees ook: Ramadan en sociale media: Iftar-foto’s zaaien verdeeldheid

Uit studies van het Internationaal Centrum voor geavanceerde mediterrane landbouwstudies (CIHEAM) en de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) blijkt dat 45,1% van de Marokkaanse huishoudens tijdens de Ramadan tussen de 60 en 500 dirham per maand aan voedsel verspilt. Volgens een rapport van de FAO uit 2021 gooit elke Marokkaan jaarlijks 91 kilogram voedsel weg.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team