Zoeken

Marokkanen verspillen massaal voedsel tijdens Ramadan

18 maart 2024 - 15:00 - Marokko

©

Tijdens de Ramadan piekt de voedselverspilling in Marokko, met alarmerende cijfers tot 84,8%, aldus de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO). Dit gedrag, gekoppeld aan overmatige aankopen, leidt tot een verspilling van omgerekend 600 dirham per huishouden.

De kern van de Ramadan ligt in onthouding en spirituele verheffing. Gelovigen concentreren zich op onthouding om innerlijke rust en godsvrucht te bereiken. De heilige maand mag echter niet leiden tot overdaad.

Lees ook: Stortvloed van afval na iftars op Marokkaanse stranden

Ondanks de religieuze intenties, negeren veel Marokkanen de islamitische waarden rond spaarzaamheid. De voedselconsumptie tijdens de Ramadan stijgt met maar liefst 50%, zo blijkt uit een studie van het ministerie van Landbouw en Visserij. Nieuwe consumptiepatronen komen tevoorschijn. De Hoge Planning Commissie constateert dat de tijd die besteed wordt aan boodschappen doen met 45 minuten toeneemt. Dit resulteert in een verspilling van 600 dirham per huishouden.

Is deze verspilling een symptoom van de consumptiemaatschappij? In de neoliberale doctrine worden juist dergelijke heilige momenten benut om meer te verkopen. Ramadan is dan ook een marketingmoment voor grote concerns in de voedingsindustrie.

Lees ook: Ramadan en sociale media: Iftar-foto’s zaaien verdeeldheid

De consument, die tijdens de Ramadan streeft naar spirituele verheffing, wordt zo gevangen in dit neoliberale web. Aankopen schieten omhoog, wat leidt tot impulsieve beslissingen en voedselverspilling. De FAO becijfert dit op 91 kg per persoon per jaar, een cijfer dat tijdens de Ramadan een triest hoogtepunt beleeft.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team