Zoeken

Marokko: waarschuwing voor voedselverspilling tijdens Ramadan

6 april 2021 - 18:20 - Marokko

©

In aanloop naar de heilige maand Ramadan heeft de Marokkaanse Federatie van Consumentenrechten (FMDC) een oproep gedaan om voedselverspilling te voorkomen. De organisatie waarschuwt voor de schade die dit kan toebrengen aan de Marokkaanse economie en de volksgezondheid.

De voorzitter van de FMDC, Bouazza Kherrati, liet aan de website Morocco World News weten dat Marokko tijdens de Ramadan zijn hoogtepunt bereikt in het verbruik van elektriciteit, water en voedsel. Zo verspilt 41,1% van de Marokkaanse huishoudens een derde van het voedsel in deze maand. Dit komt overeen met een verspilling van 500 dirham per dag. "Hoe komt het dat in de 21e eeuw bijna twee miljoen voedselproducten elk jaar door elk gezin worden verspild en niet door horecabedrijven zoals restaurants", zegt Kherrati. Volgens een rapport van het Milieuprogramma van de Verenigde Naties (UNEP) wordt er in Marokko jaarlijks ongeveer 91 kg voedsel per hoofd van de bevolking verspild.

Vanwege de schrikbarende cijfers roept de FMDC de Marokkaanse bevolking op om voedselverspilling te voorkomen in aanloop naar 13 april, de dag waarop dit jaar de Ramadan waarschijnlijk zal beginnen. "Dergelijk gedrag druist in tegen de principes van gezond voedselbeheer en schaadt de nationale economie", stelt de FMDC in een verklaring. Volgens de federatie is "Ramadan een maand die gewijd is aan vroomheid en vasten en niet aan overmatige consumptie ".

Om mensen bewust te maken van het probleem en aan te zetten tot actie lanceert de federatie in de laatste week van deze maand een bewustwordingscampagne met de titel: "Goed voedselbeheer, ieders verantwoordelijkheid".

Bladna.nl