Zoeken

Marokkanen komen in opstand tegen avondklok tijdens Ramadan

25 april 2021 - 12:40 - Marokko

©

In Marokko is het sinds het begin van de Ramadan onrustig. Honderden mensen zijn in onder andere de steden Tanger, Salé, Sidi Bennour, Marrakech en Casablanca na de avondklok de straat op gegaan uit protest tegen de beperking waardoor het verboden is om in de moskee het tarawih-gebed te verrichten.

Naast de demonstranten roepen ook veel eigenaren en klanten van cafés op tot een heropening van de horecagelegenheden. De krant Assabah meldt dat het in Tanger, Inezgane, Salé en Sidi Bennour tot gewelddadige confrontaties is gekomen tussen de politie en demonstranten. Bij deze politieacties zijn meerdere personen gearresteerd.

In Nador zijn afgelopen maandag verschillende mensen voor de rechter verschenen wegens het negeren van de avondklok. Ze zijn gearresteerd nadat de politie van Nador een inval had gedaan bij een shisha-café. De 38 klanten, de eigenaar, de manager en de ober zijn gearresteerd.

In de wijken El Fadl en Tasseltant in Marrakesh heeft de politie 14 mensen gearresteerd en meer dan 30 mensen een boete gegeven voor het negeren van de avondklok. In Tanger zijn twee cafés uit protest tegen de maatregelen opengebleven tot na de avondklok en is er in de wijk Beni Mekada een protestmars gehouden. Bij het uiteendrijven van deze bijeenkomst werden politieagenten bekogeld met stenen en zijn er verschillende demonstranten gearresteerd.

In Inezgane zouden extremisten de lokale jeugd hebben aangezet tot een gewelddadige demonstratie. De jongeren gebruikten geweld tegen de politie en hebben verschillende publieke en particuliere eigendommen vernield. Bij dit protest zijn 40 mensen gearresteerd.

In de steden Sidi Bennour en Salé en in sommige wijken van Casablanca hangt dezelfde sfeer maar verlopen de protesten tot nu toe vreedzamer dan elders in Marokko.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team