Zoeken

Marokko hervormt beleid voor Marokkaanse diaspora

16 november 2022 - 14:00 - Marokkanen in het buitenland

©

Om een nieuwe dynamiek te stimuleren in het overheidsbeleid voor in het buitenland wonende Marokkanen, heeft de Marokkaanse regering ontwerpaanbevelingen voor resoluties geformuleerd. Ze werden maandag in Rabat gepresenteerd, tijdens een vergadering met de technische commissie voor de follow-up van Marokkanen die in het buitenland wonen.

Onder voorzitterschap van minister van Buitenlandse Zaken Nasser Bourita was de vergadering bedoeld om nieuwe grondslagen te leggen om wereld-Marokkanen te laten participeren aan de ontwikkeling van het koninkrijk, overeenkomstig de koninklijke richtlijnen die ter gelegenheid van de 69ᵉ Dag van de Revolutie van de Koning en het Volk zijn onthuld.

Lees ook: Hoger onderwijs: Marokko rekent op wereld-Marokkanen

Ismail Lamghari, de secretaris-generaal van de bevoegde dienst bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, zei na de vergadering in een persverklaring dat de zitting volgt op de laatste vergadering onder leiding van premier Aziz Akhannouch, waar er werd gekeken naar middelen ter bevordering van de uitvoering van de richtlijnen van Koning Mohammed VI.

De commissie moet nu vijf thematische comités oprichten die een methode en een "zeer nauwkeurige" agenda zullen vastleggen om voorstellen, aanbevelingen en ontwerp-besluiten te formuleren, die begin volgend jaar zullen worden voorgelegd aan de ministeriële commissie.

Lees ook: Aziz Akhannouch zit vergadering voor over wereld-Marokkanen

Het betreft de comités voor de verniewing en de modernisering van het institutionele kader, de bevordering van investeringen in het koninkrijk door Marokkanen die in het buitenland wonen, het culturele en educatieve kader, de bevordering van administratieve diensten en rechten van Marokkanen die in het buitenland wonen en de mobilisatie van Marokkaanse vaardigheden in het buitenland, aldus Lamghari.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team