Zoeken

Belangrijke steun voor onderzeese kabel Marokko-Verenigd Koninkrijk

30 september 2023 - 23:00 - Economie

©

Claire Coutinho, de Britse minister van Energie, heeft benadrukt dat de bouw van de 3800 km lange onderzeese kabel die Marokko met het Verenigd Koninkrijk zal verbinden, van "nationaal belang" is.

De Britse regering blijft het project van de onderzeese kabel Marokko-Verenigd Koninkrijk steunen. In een verklaring gaf Claire Coutinho, de huidige Britse minister van Energie, aan dat dit een project van "nationaal belang" is vanwege het vermogen om het Verenigd Koninkrijk te helpen met de overstap van fossiele brandstoffen. "Het voorgestelde project kan een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van een energiesysteem dat voldoet aan de inzet van het Verenigd Koninkrijk om koolstofemissies te verminderen en een veilige, betrouwbare en betaalbare energievoorziening voor consumenten te garanderen," legt ze uit.

Lees ook: Xlinks kondigt 10.000 banen aan voor Marokko-VK kabel (video)

Voor Xlinks, het bedrijf verantwoordelijk voor de uitvoering van het project, is erkenning door de overheid een "belangrijke mijlpaal". Er zijn echter nog veel uitdagingen te overwinnen. Naast de bouw van de langste onderzeese hoogspanningsgelijkstroomkabel ter wereld, moet Xlinks meer fondsen werven, langetermijnprijscontracten afsluiten en toestemming krijgen om de Spaanse en Franse wateren te doorkruisen. De totale kosten van het project worden geschat op 20 tot 22 miljard pond, meldt Dave Lewis, CEO van Xlinks, in een gesprek met de Financial Times.

Lees ook: Marokkaanse zon gaat 7 miljoen Britse gezinnen van elektriciteit voorzien

Xlinks zal een elektriciteitscentrale van 10,5 GW (7 GW zonne-energie en 3,5 GW windenergie) in Marokko bouwen. Dit zal 8% van de elektriciteitsbehoefte van het Verenigd Koninkrijk kunnen dekken, wat overeenkomt met het verbruik van meer dan zeven miljoen huishoudens.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team