Zoeken

Marokko wil Europa tegen 2030 van energie voorzien

19 oktober 2022 - 08:00 - Economie

©

Marokko wil tegen 2030 zelfvoorzienend worden op energiegebied door hernieuwbare energie te produceren en de overproductie te verkopen aan Europa, dat nieuwe partners zoekt.

Met 300 dagen zon per jaar en honderden kilometers kustlijn, wil Marokko zijn geografische potentieel gebruiken om energieonafhankelijk te worden. Het wil één van de belangrijkste energieleveranciers worden voor Europa, dat momenteel een ongekende energiecrisis doormaakt als gevolg van de inval van Rusland in Oekraïne. Volgens het Instituut voor Buitenlandse Handel (ICEX) had Marokko eind 2021 een capaciteit voor de opwekking van stroom van 11 GW, waarvan 36,3% afkomstig was uit hernieuwbare bronnen. Windenergie was goed voor 1466 MW, zonne-energie voor 831 MW en waterkracht voor 1770 MW.

Lees ook: Hernieuwbare energie: nieuwe overeenkomsten tussen Marokko en Israël

Marokko heeft zich als doel gesteld om tegen 2030 52% van zijn capaciteit voor de opwekking van elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen te halen. Om dit te bereiken zoekt het koninkrijk steun bij partners als het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie, dat 60% financiert van de bouw van Noor Ouarzazate, de grootste zonne-energiecentrale ter wereld, gelegen in het zuiden van Marokko. Dit is het eerste grote project van het Marokkaanse Agentschap voor Zonne-energie (MASEN). Er zijn in totaal 20 zonne-energiecentrales in aanbouw of in planning, waaronder twee in de Sahara.

Noor Ouarzazate is de eerste gecombineerde fotovoltaïsche en zonne-energiecentrale ter wereld. Er zijn ook verschillende windmolenparken in ontwikkeling met een productiecapaciteit van 2000 MW per jaar. Daarbij komen de bestaande waterkrachtcentrales, die 1300 MW kunnen opwekken. Dankzij het in aanbouw zijnde XLinks-project zal Marokko ook 10,5GW aan hernieuwbare energie kunnen opwekken en via onderzeese kabels naar het Verenigd Koninkrijk transporteren.

Lees ook: Hanane Mourchid, de Marokkaanse ingenieur die zich inzet voor groene energie (video)

Marokko heeft in 2021 een stappenplan goedgekeurd voor de ontwikkeling van groene waterstof. Hiertoe zal TotalEren 10 miljard euro investeren in de bouw van een grootschalige fabriek in de regio Guelmim-Noun voor de productie van groene waterstof en ammoniak. De fabriek zal de capaciteit hebben om tot 10 GW energie te produceren. Tegen 2030 wil het koninkrijk lokaal 4 terawattuur (TWh) waterstof produceren en 10 TWh exporteren.

Bladna.nl