Zoeken

Sebta verlaagt discreet salaris Marokkaanse grensarbeiders

13 september 2022 - 13:00 - Wereld

©

In Sebta overweegt de regeringsdelegatie de arbeidsvoorwaarden voor plaatselijke grensarbeiders te versoepelen. Ook als zij geen arbeidsovereenkomst met een vast maandsalaris hebben, kunnen zij in de toekomst in dienst worden genomen. Zij zullen worden betaald op basis van de gewerkte uren.

Momenteel moet het grenspersoneel in Sebta een voltijdse arbeidsovereenkomst ondertekenen en ontvangt het een maandsalaris voor 30 tot 40 werkuren per week. De regeringsdelegatie is van plan deze maatregel te versoepelen en iedereen toe te staan deze werknemers in dienst te nemen en hen te betalen naar rato van het aantal gewerkte uren vanaf 30 uur per week, meldt El Faro de Ceuta.

Lees ook: Sebta eist nu visum van Marokkanen

De regeringsdelegatie heeft deze hervorming vorige week gepresenteerd op een bijeenkomst met de bedrijfsvereniging en de verenigingen van advocaten en sociale wetenschappers. Daar hebben zij ook de andere vernieuwingen toegelicht die in de nieuwe regeling van de Vreemdelingenwet worden voorgesteld, bijvoorbeeld de verblijfsvergunning voor studiedoeleinden, die ook als arbeidsvergunning kan dienen.

Vóór de sluiting van de grens waren meer dan 2100 Marokkaanse huishoudhulpen ingeschreven bij de sociale zekerheid van Sebta. Sinds de heropening in mei heeft het Directoraat Arbeid en Immigratie van de regeringsdelegatie de voorwaarden echter herzien en is de inschrijving bij de sociale zekerheid verboden tenzij de arbeidsovereenkomst voorziet in een minimum bruto-maandsalaris van 3000 euro. Dit komt overeen met het intersectorale minimumloon dat de delegatie sinds februari heeft vastgesteld.

Lees ook: De uitzichtloze situatie van Marokkaanse arbeidsmigranten in Sebta

Concreet betekent dit dat het salaris van een grensarbeider op ongeveer 1350 euro per maand zou blijven. Inwoners van de autonome stad die al voor 40 uur zijn aangenomen, lopen het risico dat hun werktijd wordt verkort en dat zij slechts een duizendtal euro gaan verdienen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team