Zoeken

Marokkaanse vrouw trotseert vooroordelen achter het stuur (video)

7 september 2023 - 18:00 - Marokko

©

Lekbira El Lhimer, een 46-jarige Marokkaanse, is taxichauffeur in Kenitra. Een mannenberoep dat ze heeft gekozen ondanks de vooroordelen in een conservatieve Marokkaanse samenleving die nog steeds erg gehecht is aan tradities.

Dit mannenberoep kiezen was een uitdaging voor Lekbira, die de obstakels wist om te zetten in "kansen" om zelfstandigheid te bereiken. "Ik ben bang voor geen enkel werk, en ik geloof niet dat er werk is dat vrouwen niet kunnen doen," vertelde ze aan de Amerikaanse nieuwssite AP News.

Lees ook: Marokkaanse vrouw breekt langzaam maar zeker door

"Dit werk heeft mijn persoonlijkheid versterkt. Sinds ik dit beroep ben begonnen, heb ik een aantal moeilijkheden ondervonden. Ik heb vaak ruzie met klanten en er zijn geen toiletten bij de taxistandplaatsen, wat voor een vrouw bijzonder moeilijk is," legt Lekbira uit. Ze benadrukt ook het belang en de rol van openbaar vervoer in het bevorderen van het toerisme. "Als professionele chauffeurs moeten we een goede indruk achterlaten op alle toeristen", zei ze.

Lees ook: Gescheiden Marokkaanse vrouwen eisen meer rechten

Ondanks haar werk slaagt Lekbira erin haar moeder- en echtgenotetaken te vervullen. "Als de tijd goed is georganiseerd, zijn de uitdagingen niet zo onoverkomelijk. Opofferingen en inspanningen zijn nodig om deze balans te behouden," concludeerde ze.

Bladna.nl