Zoeken

Marokkaanse vrouw breekt langzaam maar zeker door

26 februari 2023 - 13:00 - Marokko

©

Meer dan de helft van de Marokkanen (65%) vindt dat vrouwen leidinggevende functies kunnen bekleden. Dit blijkt uit een enquête van de Arabische Barometer.

In Marokko verandert de perceptie van vrouwen in de samenleving. Volgens de resultaten van de enquête van de Arabische Barometer over de capaciteiten van vrouwen op het gebied van privéleven, werk en openbaar bestuur, en over de perceptie van de samenleving over het onderwerp, denkt 35% van de respondenten dat vrouwen geen plaats hebben in politieke actie en publieke zaken, tegenover 49% in 2018. Een andere opmerkelijke vooruitgang is dat 46% van de ondervraagde Marokkanen oordeelt dat de man de beslissingen moet nemen en het laatste woord moet hebben in het gezin, tegenover 52% in 2018.

Lees ook: Marokko: vrouwen besteden 4 uur aan huishouden, mannen 5 minuten (rapport)

Daarnaast vindt 57% van de respondenten dat Marokkaanse vrouwen die met een buitenlander zijn getrouwd, het volledige recht hebben om de Marokkaanse nationaliteit aan hun kinderen over te dragen. Op het gebied van onderwijs denkt één op de vier Marokkanen nog steeds dat hoger onderwijs belangrijker is voor mannen dan voor vrouwen en 25% van de Marokkanen vindt dat universitair onderwijs voor vrouwen geen enkel nut heeft.

Bladna.nl