Zoeken

Gescheiden Marokkaanse vrouwen eisen meer rechten

30 augustus 2023 - 13:30 - Marokko

©

In Marokko gaan stemmen op voor een hervorming van het Familierecht (Moudawana). Een vereniging voert campagne zodat de wettelijke voogdij over kinderen, die nu automatisch aan de vader wordt toegekend, ook aan vrouwen kan worden verleend bij een scheiding.

De vereniging heeft een campagne gelanceerd om te pleiten voor "gelijkheid in de wettelijke voogdij over kinderen" en dringt bij de autoriteiten aan op een hervorming van de Moudawana. In een persbericht dat deze week werd uitgebracht en door Al Ahdath Al Maghribia werd gepubliceerd, wijst de vereniging erop dat "vrouwen tegenwoordig een belangrijke rol spelen in het openbare leven". Toch blijft "hun toegang tot basisrechten nog steeds belemmerd door traditionele wetgeving die hen blijft uitsluiten".

Lees ook: Marokko: stijging echtscheidingen sinds invoering Moudawana

Volgens de huidige Marokkaanse wet krijgt bij een scheiding de vader automatisch de voogdij over de kinderen. De vrouwenvereniging is vastbesloten om te strijden tegen wat zij als een onrecht jegens vrouwen beschouwt. Er wordt met name gepleit voor een wijziging van de artikelen 230, 231, 236 en 237 van het Familierecht, zodat de voogdij over kinderen ook aan de moeder kan worden verleend.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team