Zoeken

Marokkaanse seizoenarbeidsters "verdwijnen" in Spanje

23 mei 2023 - 16:00 - Wereld

©

Zes van de zeven Marokkaanse seizoenarbeidsters die door de Unie van Landbouwproducenten (UPA) in Granada werden aangeworven bij wijze van proef voor het aspergeseizoen, zijn verdwenen.

De seizoenarbeidsters werden ingehuurd voor de oogst van asperges en werden ondergebracht in de accommodatie van Agrolachar, vertelt Nicolás Chica, secretaris-generaal van de UPA van Granada, aan EFE. Hij voegt eraan toe dat de procedures werden uitgevoerd in samenwerking met de UPA van Huelva en de subdelegatie van de regering van de twee provincies, aangezien de aspergecampagne voorafgaat aan de aardbeiencampagne in Huelva.

Lees ook: Marokkaanse seizoenarbeider met kanker verzorgd door Spanje ... in Marokko

Drie van de zeven seizoenarbeidsters zijn op de derde dag van hun verblijf in Spanje gevlucht en drie anderen volgden een aantal dagen later. "We hadden een subsidie tijdens de pandemie waarvan fondsen overbleven die we gebruikten om seizoenarbeiders aan te werven om het proces te versnellen, maar het project verliep niet zo goed als we hadden gehoopt", betreurt Nicolás Chica.

Lees ook: Marokkaanse seizoenarbeidsters zeer regelmatig slachtoffer van verkeersongevallen in Spanje

Toen de subdelegatie van de regering op de hoogte werd gebracht van de situatie, alarmeerde zij de veiligheidsdiensten en instanties en annuleerde de werk- en verblijfsvergunningen van de zes weggelopen seizoenarbeidsters. De zevende werd overgebracht naar Huelva om deel te nemen aan de aardbeiencampagne. Teleurgesteld door deze eerste ervaring met Marokkaanse vrouwen, overweegt UPA Granada nu seizoenarbeiders uit Midden- en Zuid-Amerika aan te werven.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team