Zoeken

Spaanse hotels willen Marokkanen aanwerven

16 maart 2023 - 07:00 - Wereld

©

Om het tekort aan arbeidskrachten in de hotelsector op te vangen en te beantwoorden aan de grote vraag tijdens het komende zomerseizoen, vraagt de voorzitter van de vereniging van hoteliers van Cádiz in Spanje, aan de regering een aanwerving te organiseren van Marokkaanse seizoenarbeiders, zoals dat ook gebeurt voor de landbouw.

Nu het hoogseizoen voor toeristen binnen een aantal weken van start gaat, waarschuwen de hoteliers voor een gebrek aan personeel om de klanten te bedienen en vragen ze de regering om een massale aanwerving van Marokkaanse seizoenarbeiders te organiseren, zoals bij de bessenoogst. "We onderzoeken de mogelijkheid om studenten van Marokkaanse hotelscholen aan te werven om in vestigingen in Andalusië te werken", bevestigde Antonio de María, voorzitter van de vereniging van hoteliers van Cádiz, op dinsdag. Hij voegde eraan toe dat er al contacten zijn gelegd met de Marokkaanse autoriteiten "die dit idee verwelkomen".

Lees ook: Britse landbouwers op zoek naar Marokkaanse seizoenarbeiders

De voorzitter stelt dat Andalusische werkgevers in de horeca afgelopen zomer ook al beroep hadden gedaan op Marokkaanse arbeidskrachten, vanwege een gebrek aan opgeleide kandidaten om vacatures in te vullen. Het probleem van een gebrek aan gekwalificeerde werknemers in de hotelsector doet zich ook voor in Malaga. In tegenstelling tot de hoteliers in Cádiz, verkozen ze in Malaga de professionalisering van werknemers in de sector, met als doel om op termijn over gekwalificeerde kelners en koks te beschikken. Zij sluiten echter niet uit dat zij buitenlandse werknemers in dienst zullen nemen.

Lees ook: Israël wil Marokkaanse werknemers aanwerven

Het doel van de vereniging van hoteliers in Malaga is om vaste banen in de sector te creëren en werknemers te laten zien dat een carrière in de horeca mogelijk is. Ondertussen proberen de professionals de verwachte toestroom van toeristen tijdens het hoogseizoen in Andalusië op te vangen. Alleen al voor de Goede Week (Semana Santa) in april worden in Andalusië zo’n 18.510 seizoenarbeiders verwacht, dat is 17,3% meer dan in 2022 (15.786). Cádiz ontvangt de meeste seizoenarbeiders (4530), gevolgd door Málaga (3880), Sevilla (3580), Jaén (1710), Granada (1470), Almería (1160), Córdoba (1160) en Huelva (1020).

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team