Zoeken

Marokkaanse seizoenarbeider met kanker verzorgd door Spanje ... in Marokko

15 januari 2023 - 10:00 - Wereld

©

Smahia Benjafel, een 57-jarige Marokkaanse seizoenarbeidster met terminale kanker, nam jarenlang deel aan de jaarlijkse oogstcampagne voor rode fruit in het Spaanse Huelva. Na jaren van strijd zal ze eindelijk haar rechten kunnen opeisen. Ze zal toegang hebben tot gratis medische zorg in Marokko, gedekt door de Spaanse sociale zekerheid.

Hoewel ze al kanker had, bleef Smahia werken. Ze had het geld dat ze elk seizoen in Huelva verdiende nodig om haar chemotherapie in Marokko te betalen. Het bedrijf waar ze werkte weigerde haar te helpen en de kosten te vergoeden. Nu kan de vrouw met terminale kanker eindelijk een zucht van verlichting slaken na jaren van strijd door haar familie, activisten van Jornaleras de Huelva en Lucha, en enkele ambtenaren van het Nationaal Instituut voor Sociale Zekerheid in Sevilla, meldt Publico.

Lees ook: Marokkaanse seizoenarbeidsters zeer regelmatig slachtoffer van verkeersongevallen in Spanje

Volgens Ana Pinton is ze erg moe en wordt ze zwakker. "We kunnen nauwelijks met haar praten, meestal bellen we haar kinderen," verklaarde de woordvoerster van de organisatie Jornaleras de Huelva en Lucha, die haar het goede nieuws heeft gebracht. Smahia krijgt met terugwerkende kracht en gedurende de komende zes maanden haar sociale uitkeringen. Verder dekt de sociale zekerheid de kosten van al haar medische zorg in Marokko, ook die welke zij tot nu toe zelf heeft moeten betalen.

Omdat zij Spanje had verlaten en geen lopende rekening in Spanje had waarop zij het geld had kunnen overmaken, weigerde de sociale zekerheid de vorderingen van Smahia te betalen. "Er moest veel druk worden uitgeoefend om bijvoorbeeld te bewijzen dat het niet nodig was om een bankrekening in Spanje te hebben om de uitkering te ontvangen", aldus de organisatie. Volgens "de overeenkomst van 1982 inzake sociale zekerheid tussen Spanje en Marokko hebben Marokkanen die in Spanje hebben gewerkt recht op gezondheidsuitkeringen," legde zij uit.

Lees ook: NGO in Sevilla helpt Marokkaanse seizoenarbeidster met kanker

De organisatie maakte ook van de gelegenheid gebruik om het totale gebrek aan bescherming van vrouwelijke seizoenarbeiders, van wie velen analfabeet zijn en zich totaal niet bewust zijn van hun rechten, aan de kaak te stellen. Het geval van Smahia is slechts een van de zovele.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team