Zoeken

Marokkaanse seizoenarbeiders slachtoffer seksuele uitbuiting in Huelva

5 mei 2023 - 22:00 - Wereld

©

In verschillende sloppenwijken in de belangrijkste kampen voor arbeidsmigranten in het Spaanse Huelva, worden Marokkaanse seizoensarbeidsters seksueel uitgebuit en vallen jonge migranten ten prooi aan arbeidsuitbuiting. Dat maakt de vereniging Andalucia Acoge bekend, die meldt dat de mensensmokkel steeds meer terrein wint.

De 3000 mensen die elk jaar in Huelva aankomen voor de bessenoogst zijn het doelwit geworden van netwerken voor mensenhandel, hekelt Andalucía Acoge in haar laatste rapport, "Gevolgen van discriminatie in de kampen van de provincie Huelva". De slachtoffers van deze criminele organisaties zijn vaak seizoensarbeiders zonder papieren en jonge migranten die in sloppenwijken wonen.

Lees ook: Marokkaanse seizoenarbeider met kanker verzorgd door Spanje ... in Marokko

"Als vrouw hier wonen is heel moeilijk, we zijn alleen en weerloos, worden voortdurend bedreigd en krijgen onfatsoenlijke voorstellen. Elke dag vrees ik voor mijn leven, vanwege de branden, de vechtpartijen en het misbruik...", zegt een Marokkaanse vrouw zonder verblijfsdocumenten. De vereniging heeft het afgelopen jaar tientallen soortgelijke getuigenissen verzameld in 16 kampen in Huelva, na het afnemen van 770 interviews, aldus El Confidencial.

De aanwezigheid van vrouwen in de sloppenwijken van Huelva, die al bijna drie decennia bestaan, werd ongeveer acht jaar geleden ontdekt. Aanvankelijk ging het voornamelijk om migranten uit Equatoriaal-Guinea en Nigeria, maar intussen kiezen steeds meer Marokkaanse seizoenarbeiders ervoor om aan het einde van het aardbeienseizoen in Huelva te blijven en komen ze ook in deze kampen terecht. Ze zitten in een onregelmatige en dus zeer kwetsbare situatie en zijn daarom vaak slachtoffer van fysiek- en seksueel geweld.

Lees ook: Snufje Marokko in Spaanse Huelva tijdens aardbeienseizoen

Volgens het Acoge-rapport geeft 40% van de ondervraagde vrouwen aan dat ze geen andere keuze hebben dan in zo’n sloppenwijk te leven en zegt 13,3% dat ze ooit in zo’n sloppenwijk hebben gewoond. Zij zijn vaak slachtoffer van seksuele uitbuiting door netwerken voor mensenhandel, die ook jonge migranten uit sub-Sahara landen ronselen voor arbeidsuitbuiting. "Uit angst voor uitzetting of een aanklacht geven deze ongedocumenteerde arbeiders (seizoenarbeiders en migranten) uiteindelijk toe aan de druk waaronder ze staan", betreurt Ana Pinto, woordvoerster van de vereniging.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team