Zoeken

Marokkaanse seizoenarbeidsters zeer regelmatig slachtoffer van verkeersongevallen in Spanje

1 november 2022 - 14:00 - Wereld

©

Meer dan 10.000 seizoenarbeidsters, waaronder een groot aantal Marokkaanse vrouwen, vertrekken elke ochtend uit het Spaanse Lorca bij Murcia om op de velden te gaan werken, vaak in dorpen die drie uur verderop liggen. Vorige week zijn drie van hen, allen van Marokkaanse afkomst, omgekomen bij een verkeersongeval.

Op vrijdag 21 oktober stortte een busje van Caravaca de la Cruz naar Lorca, 70 kilometer verderop, in een ravijn met negen seizoenarbeidsters aan boord. Daarbij vielen drie doden en meerder gewonden. De 46-jarige Nadia Lahidia van Marokkaanse afkomst, die naast de bestuurder zat, herinnert zich dat ze de bestuurder hoorde schreeuwen "We gaan crashen", voordat hij de controle over het stuur verloor. Chadia Madari, die uit het voertuig was gesprongen, raakte ernstig gewond. Hamis Msimer, die achterin zat, was op slag dood, evenals twee andere seizoenarbeidsters, meldt El Pais.

Lees ook: Repatriëring Marokkanen die bij verkeersongeluk in Spanje omkwamen

Nadia liep verwondingen op aan haar hoofd en arm. Ze zegt dat ze het bewustzijn verloor na het ongeluk. Chadia, die uit het voertuig sprong, herinnert zich dat een man in de bosjes naar haar toe kwam om haar te helpen. Op donderdag konden Nadia en twee andere slachtoffers van het ongeluk het ziekenhuis verlaten. De bestuurder van het busje raakte ook ernstig gewond en ligt nog in het ziekenhuis. De oorzaak van het ongeval is tot nu toe onbekend.

Ángel Torregrosa, afgevaardigde in de regio, en Sabah Yacoubi, voorzitter van de afdeling Murcia van de Vereniging van Marokkaanse Werknemers en Immigranten (ATIM), hebben de uiterst gevaarlijke vervoersomstandigheden van seizoenarbeidsters veroordeeld en uitgelegd dat de bestuurders van de busjes meestal ook op het land werken en al uitgeput zijn voordat ze, vaak ’s nachts, vertrekken. Sinds het begin van het jaar zijn al zes seizoenarbeidsters bij verkeersongevallen zijn omgekomen, twee keer zoveel als vorig jaar, en 66 gewond geraakt, meldt Juan Blázquez, secretaris voor gezondheid op het werk bij de arbeidersvakbond CC OO Murcia.

Lees ook: Spanje: 17% Marokkaanse seizoenarbeidsters verdwenen

Dergelijke ongelukken gebeuren regelmatig. In 2016 viel een busje met seizoenarbeidsters van een brug op de snelweg Aguilas. Daarbij vielen vijf doden en drie gewonden. In 2011 kwamen in Lorca nog eens 12 seizoenarbeidsters om het leven toen een busje op een spoorwegovergang in botsing kwam met een trein.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team