Zoeken

Marokkaanse regeringspartij in opspraak om nieuw luxe hoofdkantoor

6 januari 2021 - 10:40 - Marokko

©

De Marokkaanse minister-president Saâdeddine El Othmani is op 1 januari gestart met de bouw van het nieuwe hoofdkantoor van zijn politieke partij PJD. Op de start van de werkzaamheden is veel kritiek. Marokkanen vinden het onbehoorlijk dat de politieke partij investeert in een nieuw pand in tijden van een economische crisis.

De totale kosten van het pand bedragen 38,5 miljoen dirham, meldt website Hespress. Echter is er een financieel plan van 37,79 miljoen dirham neergelegd bij de rekenkamer van voorzitter Driss Jettou. De bijdrage van de staat aan het pand zal 15,81 miljoen dirham bedragen. In 2019 heeft de partij een bedrag van 10 miljoen euro moeten neertellen voor vaste activa.

Marokkanen zijn vooral boos dat het pand luxueus is en in een dure buurt wordt geplaatst. Binnen de gelederen van de partij is er ook kritiek. Zo zegt PJD-lid Mohamed Amine Dahawi in een Facebook-post dat de partij beter het geld had kunnen investeren in de partij zelf, zodat het zijn onafhankelijkheid behoudt in plaats van te investeren in een veel te duur pand.

Volgens de directeur van het Observatorium voor Sociale Rechtvaardigheid Mustapha Grine, had de partij nooit voor de buurt Hay Riyad in Rabat moeten kiezen voor het nieuwe kantoorpand. Daarmee zouden ze hun geloofwaardigheid om te strijden voor economische gelijkheid teniet hebben gedaan. Hij zegt dat de partij vooral groot is geworden door dichtbij de arme mensen te staan. In de sloppenwijken en dorpen van Marokko kon de politieke partij op steun rekenen. Hij vindt dat ze hun principes achterwege hebben gelaten na een paar jaar te hebben geregeerd in Marokko.

Grine zegt verder aan Hespress dat de partij de andere kant is opgegaan. Volgens hem jaagt de PJD nu op benoemingen van hoge posities. Ze hebben de Marokkaanse burger teleurgesteld.
Ook is hij stomverbaasd dat de partij tijdens de coronacrisis is begonnen met de bouw van het pand.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team