Zoeken

PJD vreest vertrouwen van Koning Mohammed VI te verliezen

3 februari 2021 - 16:20 - Marokko

©

Uit recente uitspraken van de secretaris-generaal van de PJD, Saâdeddine El Othmani, blijkt dat de betrekkingen tussen zijn partij enKoning Mohammed VI flink zijn bekoeld.

Tijdens een videobijeenkomst van afgelopen zaterdag met partijactivisten uit de provincie Chtouka-Ait Baha meldde El Othmani dat "de grootste uitdaging voor de PJD is om haar trouw aan Koning Mohammed VI te herbevestigen".

In een meer algemene opmerking zei de Marokkaanse premier dat het tonen van loyaliteit aan de Alawitische troon op zichzelf een grote test is voor de islamistische partij. Volgens de website Achkayen is dit een bevestiging van zijn angst om de steun van de Koning te verliezen.

Volgens El Othmani is het belangrijk dat zijn partij "de strategische keuzes van het land en het nationale front volledig steunen". Ook bevestigde hij dat de PJD "nooit tegen de belangrijkste strategische richtingen zal ingaan".

Vooral tijdens de normalisatie van de betrekkingen tussen Israël en Marokko bevond El Othmani zich in een lastige positie. In zijn rol als premier was hij beperkt in zijn mogelijkheden om het besluit te kunnen beïnvloeden en zag hij hoe het besluit veel schade aanrichtte aan het vertrouwen van de PJD-kiezers. Toch bleef hij zichzelf trouw door te kiezen voor een zeer pragmatische politieke benadering. "In het leven van staten zijn bepaalde keuzes moeilijk, omdat ze in strijd lijken te zijn met hun principes of nadelig voor hun belangrijkste doelen, en dit is waar ik naar verwees toen ik sprak over ’een moeilijke keuze’. Dat neemt echter niet weg dat het een volledig aangenomen staatsbesluit is," zei El Othmani.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team