Zoeken

Marokko: vrouwen eisen toegang tot verantwoordelijke posities

20 januari 2021 - 17:40 - Marokko

©

Het Marokkaanse parlementslid Itimad Zahidi heeft afstand genomen van haar partij PJD. Ze noemt de partij een dictatuur en beschuldigt hen van fraude en leugens.

Volgens het voormalig PJD-lid is het een chaos binnen de partij. Ze hekelt vooral het feit dat vrouwen zijn ondervertegenwoordigd in besluitvormingscentra van de Marokkaanse overheid. Ze zegt dat er sprake is van "systematische uitsluiting" van vrouwen van leidinggevende functies.

De ADFM (Democratische Vereniging van Vrouwen in Marokko) is het eens met Zahidi, meldt het dagblad Al Ahdath Al Maghribia. Uit cijfers van de ADFM blijkt dat van de 1160 hogere functies die door de huidige regering zijn toegekend, er slechts 137 door vrouwen worden vervuld. Dit is een aandeel van slechts 11,8%, meldt de krant.

Ondanks de talloze oproepen om het probleem aan te pakken en een wetswijziging om ervoor te zorgen dat er meer hogere functie worden toebedeeld aan vrouwen, verandert er in de praktijk maar weinig. Volgens Khadija Rebbah, een lid van de ADFM, komt het zelden voor dat er op de lijsten van benoemingen van de Marokkaanse regering vrouwen staan. Ook uit een rapport dat door de minister van Economische Zaken en Financiën aan het Parlement is voorgelegd, blijkt dat het aantal benoemingen van vrouwen ver achter blijft bij de voornemens van de overheid.

Volgens de vereniging maakt de regering van Saadeddine El Othmani meer een slogan dan een ideaal van de bevordering van het benoemen van meer vrouwen. Dit terwijl het een punt is dat specifiek vermeldt staat in artikel 19 van de grondwet. "We hebben een nieuw sociaal contract nodig waarin de vrouw op dezelfde manier en op voet van gelijkheid als mannen, deelneemt op alle niveaus van het sociale leven, inclusief in gekozen organen. We hebben een nieuw contract nodig dat recht doet aan vrouwelijke slachtoffers van politieke keuzes die allemaal op een mislukking uitgelopen zijn," zegt Aziz Rebbah.

De ADFM roept de regering op om de hervorming van het ambtenarenapparaat te versnellen en effectieve regelgevende maatregelen te treffen om de werkomgeving voor vrouwen te verbeteren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team