Zoeken

Marokko-Israël: premier reageert op critici binnen eigen partij

10 januari 2021 - 10:40 - Marokko

©

De Marokkaanse premier en secretaris-generaal van de PJD, Saadeddine El Othmani, heeft de critici binnen zijn partij van repliek gediend door het motto van de partij nog eens te herhalen: Marokko op de eerste plaats, en een onwankelbare loyaliteit aan Koning Mohammed VI. Binnen de partij is veel onvrede ontstaan door de normalisatie van de banden met Israël. Sommige leden houden El Othmani hier verantwoordelijk voor en zijn zelfs uit op zijn ontslag.

Het dagblad Assabah meldt dat radicaal islamistische leden van de nationale raad van de PJD hebben opgeroepen om een congres te houden waarin er moet worden gestemd over het ontslag van El Othmani. De premier reageerde hierop door het motto van de PJD te herhalen om aan te geven dat de partij altijd steun heeft verleend aan kwesties die te maken hebben met de nationale soevereiniteit.

"De partij zal trouw blijven aan Koning Mohammed VI omdat hij als enige garant staat voor de nationale eenheid. Met andere woorden, we zullen de inspanningen van het land ter verdediging van de nationale zaak blijven steunen, in overeenstemming met de principes en referenties van de PJD," verklaarde El Othmani. Verder verdedigde de premier zich door te zeggen dat hij gezien zijn functie als staatshoofd enkel zijn verantwoordelijkheid heeft genomen door akkoord te gaan met de normalisatie. "In de positie waarin we ons bevinden, doen we niet wat we leuk vinden, maar doen we wat de verantwoordelijkheid van de post die we aan de top van de staat bekleden ons dicteert", zei de premier.

Hij pareerde ook de kritiek van de verschillende islamitische organisaties, waaronder Hamas en Hezbollah, door te wijzen op de verklaring van het koninklijk paleis waarin staat dat de normalisatie niets verandert aan de niet-aflatende steun van Marokko voor de Palestijnse zaak.

El Othmani ontkende tevens de geruchten over zijn wil om zijn ontslag in te dienen als het buitengewone congres van de Nationale Raad van de PJD niet zou worden uitgesteld. Er is door 1000 leden van de partij een petitie ondertekend om het congres te houden zodat er kan worden gestemd over het ontslag van El Othmani.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team