Zoeken

Marokkaanse patrouilleboot verdrijft Spaanse boten

29 juli 2022 - 18:20 - Wereld

©

Een patrouilleboot van de Koninklijke Marokkaanse Marine heeft zaterdag ten minste drie Spaanse vissersboten uit de Marokkaanse wateren verdreven. De Spaanse vissers beweren dat ze zich in Spaanse wateren bevonden.

Roberto Gonzalez was zaterdag samen met twee vrienden een dagje op zee om te vissen, toen een patrouilleboot van de Koninklijke Marokkaanse Marine "de Spaanse wateren binnendrong" en hen beval om de Marokkaanse wateren te verlaten. Gonzalez beweert echter dat hij "op minder dan een mijl van de kust van Tarifa" was. Hij kreeg ook een bevestiging van Tarifa Trafico, een maritiem controlecentrum, dat hij zich wel degelijk "in Spaanse wateren" bevond, meldt El Confidencial.

Lees ook: Zeegrenzen: Rabat en Madrid hervatten onderhandelingen

Gonzalez en zijn vrienden lieten de Marokkaanse agenten weten dat ze hen niet begrepen, waarna de Marokkaanse agenten dichterbij het Spaanse vaartuig kwamen om naar het aantal opvarenden van de boot te vragen. Gonzalez wees met zijn vingers het cijfer 3 aan. De patrouilleboot verwijderde zich daarna om in de richting van een andere Spaanse boot te varen.

Antonio Calafat, een andere Spaanse visser, maakte een vergelijkbare situatie mee. Hij vertelt dat hij werd "lastiggevallen" door de Marokkaanse patrouilleboot terwijl hij in Spaanse wateren vaarde met een gehesen Spaanse vlag. "Ze deelden ons mee dat we ons in een gebied bevonden dat onder Marokkaanse soevereiniteit viel en dat we moesten vertrekken", legt Antonio uit. Hij voegt eraan toe dat de Marokkaanse agenten een "dreigende" toon aansloegen en wapens bij zich hadden.

Lees ook: Spaanse vissersboten mijden Marokkaanse wateren

"Wat ze willen is geld. Je geeft ze 300 euro en ze laten je met rust," zegt de Spaanse visser. Hij controleerde voordat hij het gebied verliet nogmaals zijn coördinaten en was er zeker van dat de Marokkaanse patrouilleboot "de Spaanse wateren was binnengevaren". De twee vissers zeggen dat er ook nog een derde Spaanse boot werd achtervolgd door de Marokkaanse patrouilleboot en ook dit vaartuig werd verzocht het gebied te verlaten. "Dit is zeer ernstig en gebeurt niet voor het eerst", klaagt Gonzalez.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team